Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Knihy

Kráľ detských čitateľov prečítal za rok 252 kníh, viac ako hocikto iný

Ilustračné foto. Foto: TASR – Štefan Puškáš

Ešte nikdy sa nestalo, aby si detský čitateľ požičal viac kníh ako dospelý, uviedla pračovníčka Krajskej knižnice Ľudovíta Štúra vo Zvolene.

Zvolen 15. marca (TASR) - Žiak základnej školy na Ulici M. Rázusa vo Zvolene Jakub Markech sa stal Kráľom detských čitateľov za rok 2016. V priebehu roka si z tamojšej Krajskej knižnice Ľudovíta Štúra (KKĽŠ) vypožičal, a aj prečítal, celkom 252 kníh. Slávnostná korunovácia sa uskutočnila dnes dopoludnia v Študovni a čitárni KKĽŠ.

"Jakub sa počtom vypožičaných kníh stal nielen Kráľom detských čitateľov, ale kráľom čitateľov vôbec, lebo ešte nikdy sa nestalo, aby si detský čitateľ požičal viac kníh ako dospelý," uviedla pre TASR pracovníčka knižnice Zlatica Brodnianska. "Keďže Jakuba poznáme osobne, vieme, že do knižnice chodí naozaj rád a knihy si nielen požičiava, ale ich aj naozaj číta," dodala.

Traja najlepší čitatelia si na dnešnom vyhodnotení okrem diplomov odniesli z knižnice aj drobné vecné ceny. "Prvou povinnosťou nového kráľa čitateľov bolo slávnostné otvorenie vynoveného Oddelenia pre deti a mládež, ktorého nákup nového nábytku bol podporený z verejných zdrojov Fondom na podporu umenia," pripomenula Brodnianska.

Krajská knižnica vo Zvolene už niekoľko rokov oceňuje najusilovnejších detských čitateľov. Kritériom je počet absenčne vypožičaných kníh z knižnice v predchádzajúcom roku, časté návštevy knižnice, ale aj schopnosti osobne prezentovať prečítanú literatúru, svoju školu či mesto.