Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Knihy

Literárna prehliadka Zlatá krajina bude 18. marca v Rimavskej Sobote

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

"Je to literárna prehliadka detských autorských prác, poézie aj prózy," infromovala riaditeľka Knižnice Mateja Hrebendu (KMH) v Rimavskej Sobote

Rimavská Sobota 22. januára (TASR) - Ďalší ročník literárnej prehliadky Zlatá krajina sa uskutoční 18. marca v priestoroch Knižnice Mateja Hrebendu (KMH) v Rimavskej Sobote. Ako sa pre TASR vyjadrila riaditeľka KMH Táňa Mikitová, do prehliadky sa môžu zapojiť žiaci základných škôl a osemročných gymnázií.

"Je to literárna prehliadka detských autorských prác, poézie aj prózy. Tento rok pôjde už o 23. ročník," informovala riaditeľka. Ako dodala, je to podujatie venované Pavlovi Dobšinskému, ktorý posledných 24 rokov svojho života pôsobil v neďalekých Drienčanoch.

Zlatá krajina je podľa riaditeľky regionálnou prehliadkou a zameriavajú sa na školy z Gemera. "Neplánovali sme to ako celoslovenské podujatie, doteraz sme zastrešovali len okresy Rimavská Sobota a Revúca," povedala Mikitová. Dodala však, že v tomto roku sa do Zlatej krajiny prvýkrát zapoja aj deti z okresu Poltár.

Práce možno zasielať už teraz, posledným termínom na ich doručenie je 24. február. "Všetky následne odovzdáme hodnotiacej spisovateľke, ktorou bude tento rok Marta Hlušíková," uviedla Mikitová. Ako ďalej zdôraznila, Zlatá krajina je nesúťažným podujatím, takže nebudú zostavovať konečné poradie prác, ku každému literárnemu dielu však spisovateľka napíše hodnotenie. "Všetky práce potom vydáme v zborníku, ktorý sa tiež nazýva Zlatá krajina," uzavrela riaditeľka.