Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Knihy

Literárny historik Ján Béder zasvätil život štúrovskej generácii

V zábere hore zľava - Adam Kardoš, Samo Chalupka, Daniel Lichard, Michal M. Hodža, Ľudovít Štúr, Jozef M. Hurban, Jaroslav Bórik. V dolnom rade zľava - Michal Rarus, Juraj Holček, Andrej Radlinský, Karol Kuzmány. Ilustračné foto. Foto: TASR/Jakub Kotian

Zaujímavý a z pedagogického hľadiska veľmi pozoruhodný životopis i prehľad diela Ľudovíta Štúra ponúkol v publikácii Slovenská literatúra.

Lukáčovce/Bratislava 28. marca (TASR) – Ján Béder bol literárny historik a publicista. V literárnohistorickom výskume sa sústredil na literárnu problematiku slovenského národného obrodenia, najmä na ideovú a umeleckú orientáciu štúrovskej generácie. Dnes uplynulo sto rokov od jeho narodenia.

Ján Béder sa narodil 29. marca 1917 v Lukáčovciach. Študoval na nitrianskom gymnáziu a pokračoval vo vzdelávaní v rokoch 1936-1941 na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského (FiF UK) v Bratislave. Po štúdiách odovzdával svoje vedomosti študentom na gymnáziu, od roku 1953 pôsobil na Vysokej škole pedagogickej a napokon na Filozofickej fakulte UK v Bratislave.

Nové pohľady na problematiku slovenských literárnych dejín v klasicizme a romantizme zhrnul vo vysokoškolských učebniciach, čítankách, početných vedeckých štúdiách a syntetickom spracovaní slovenských literárnych dejín v dielach Slovenská literatúra (1955) a Dejiny slovenskej literatúry (1963). Osobitnú pozornosť venoval organizačnému dielu Alexandra Boleslavína Vrchovského a ním formovanému hnutiu Mladé Slovensko. Zaoberal sa skúmaním jazyka prvého slovenského románu René mládenca príhody a skúsenosti od Jozefa Ignáca Bajzu.

Zaujímavý a z pedagogického hľadiska veľmi pozoruhodný životopis i prehľad diela Ľudovíta Štúra ponúkol v publikácii Slovenská literatúra - učebnica pre deviaty ročník jedenásťročnej strednej školy, pre dnešných gymnaziálnych študentov piateho ročníka, čiže kvintánov.

Literárny historik Ján Béder zomrel 6. júna 1965 v Bratislave.