Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Knihy

Literárny týždenník je v znamení Kongresu slovenských spisovateľov

Na snímke logo Literárneho týždenníka. Foto: Literárny týždenník

Pod názvom Obrana kultúry a humanizmu prináša spoločný prejav slovenských spisovateľov po 80. rokoch, ktorého autorom M. Bielik a s textom ktorého sa stotožňujú všetci členovia tejto organizácie.

Bratislava 22. septembra (TASR) - Najnovšie (dvoj) číslo Literárneho týždenníka (29-30), časopisu Spolku slovenských spisovateľov (SSS), má z polovice monotematický charakter. Avizuje nadchádzajúci Kongres slovenských spisovateľov s medzinárodnou účasťou, ktorý sa začína dnes a potrvá do piatku 23. septembra v Trenčianskych Tepliciach.

V tejto súvislosti pod názvom Obrana kultúry a humanizmu prináša "spoločný prejav slovenských spisovateľov po osemdesiatich rokoch", ktorého autorom je výkonný predseda SSS Miroslav Bielik a s textom ktorého sa stotožňujú všetci členovia tejto organizácie.

Okrem toho publikuje celý rad prejavov popredných slovenských spisovateľov, ktoré prednesú na spomínanom fóre. Sú to príspevky Otakara Kořínka (Autor sa zmieta kdesi na chvoste), Jany Borguľovej (Prehlbovať odkaz našich národných dejín), Romana Michelka (Vzťah tvorca a vydavateľ v komerčnom priestore), Ivany Vranskej Rojkovej (Zahlušované svedomie národa), Jozefa Banáša (Gud lak, slovenčina?), Jána Kačalu (Kultúrnopolitické rozmery slovenského literárneho jazyka), Ľuboša Juríka (Odkaz Vladimíra Clementisa, Viery Benkovej (...a budú sa aj v budúcnosti písať básne?), Štefana Cifru (Jedinečné identifikačné znaky národa) a českého spisovateľa Karla Sýsa Literatúra na porážku). Prezentované materiály avizujú témy, ktorými sa bude Kongres zaoberať.

Celostránkovú biografickú esej k životnému jubileu všeobecne uznávaného "otca priehrady v Gabčíkove", Ing. Júliusa Bindera (85) pod názvom Muž, ktorý premohol dunajského draka napísal Anton Blaha.

Žáner prózy je zastúpený poviedkou slovenskej autorky z Báčskeho Petrovca Viery Benkovej Liečiteľka Katriena a lyrický žáner ukážkami z poézie súčasného nórskeho básnika Knuta Odegarda v preklade Milana Richtera. Obaja autori sa osobne zúčastňujú na nastávajúcom Kongrese slovenských spisovateľov.

Reportáž o výstavných aktivitách slovenského sklára Jána Zoričáka, ktorý pôsobí vo Francúzsku, s dôrazom na jeho najnovšiu umeleckú prezentáciu vo francúzskom meste s bohatou sklárskou tradíciou Clarete, napísal Dušan Mikolaj.

Z bohatej recenznej rubriky treba zaznamenať recenziu Miša A. Kováča na dokumentárnu obrazovú publikáciu Augustína Maťovčíka Album mesta Námestovo a recenziu Martiny Grmanovej na najnovšiu knihu pre najmladších čitateľov Júliusa Balcu Vodnícky karneval.

V informačno-spoločenskej rubrike je publikovaná kratšia reportáž Sergeja Makaru Na vrchole Choča poézia znie o tradičnom výstupe na vrchol tohto kultového štítu, ktorý už po pätnásty raz zorganizovala obec Lisková a na ktorom sa už tradične zúčastňujú aj slovenskí spisovatelia, a tiež informáciu o ocenení Rudolfa Schustera čestným občianstvom (Civitas honoris causa), ktoré mu na návrh Debrecínskej univerzity udelilo mesto Debrecín v Maďarsku.