Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Knihy

Literárny týždenník sa venuje Kongresu slovenských spisovateľov

Na snímke logo Literárneho týždenníka. Foto: Literárny týždenník

Priebeh Kongresu i vystúpenia účastníkov s textami ich referátov a ich témy v spravodajskom úvodníku Zaznel hlas spisovateľov opísal Štefan Cifra.

Bratislava 29. septembra (TASR) - Podstatná časť najnovšieho dvojčísla Literárneho týždenníka (31-32) je venovaná Kongresu slovenských spisovateľov, ktorý sa uskutočnil v dňoch 22. a 23. septembra tohto roku v Trenčianskych Tepliciach pri príležitosti 80. výročia pamätného Kongresu slovenských spisovateľov zo začiatku júna roku 1936, tiež v tomto kúpeľnom meste. Priebeh Kongresu i vystúpenia účastníkov a ich témy v spravodajskom úvodníku Zaznel hlas spisovateľov opísal Štefan Cifra.

Číslo zároveň prináša texty referátov týchto vystúpení spisovateľov a pracovníkov v oblasti knižnej kultúry: Mária Bátorová - Nereflektujeme cudzie, ale ani svoje, Dušan Čaplovič - Spor barbarstva a kultúry, Zdenka Valentová - Beličová - Strážca ohňa slovenského slova, Pavol Dinka - Premeňme kameň na žeravú lávu, Stanislav Muntág - Kniha ako posolstvo a priestor slobody, a tiež príhovor exprezidenta Rudolfa Schustera Pocta Lacovi Novomeskému.

Z prijatých dokumentov publikuje Spoločný prejav účastníkov Kongresu slovenských spisovateľov s medzinárodnou účasťou 22. a 23. septembra 2016 v Trenčianskych Tepliciach a Programové návrhy a požiadavky Kongresu slovenských spisovateľov. Súčasťou tohto bloku je krátka reportáž s názvom Ocenenia osobností na Kongrese slovenských spisovateľov. Celý "kongresový blok" je ilustrovaný farebnými reportážnymi fotografiami.

Pripomenúť treba aj skutočnosť, že Kongresu poslala vyše desaťminútový videopozdrav najčerstvejšia nositeľka Nobelovej ceny za literatúru, bieloruská spisovateľka a žurnalistka Svetlana Alexijevičová.

Na ďalších stranách číslo publikuje celostránkovú spomienkovú esej na básnika Štefana Žáryho, ktorú na základe rozprávania básnikovej mladšej sestry Elenky pod názvom Ja a môj brat - spomienky Eleny Žáryovej zaznamenala a napísala Janka Martincová.

Všetky znaky žánru literatúry faktu má stať Milana Vároša Čudácky zberateľ s falošným podpisom o americkom zberateľovi výtvarného umenia Albertovi Coombsovi Barnesovi.

Autorkou reportáže Neodolateľné čaro severu o svojej ceste po severnom Nórsku je prozaička a prekladateľka Vladimíra Komorovská. Lyrický žáner je tentoraz zastúpený ukážkami z najnovšej básnickej tvorby Erika Ondrejičku a Stanislava Hábera.

Rozhovor s jubilujúcou výtvarníčkou Máriou Rudavskou pripravila a spomienkovú esej na sochára Andreja Rudavského napísala Anna Sláviková.

Recenznej rubrike dominuje recenzia Miloša Drasticha o druhom vydaní monumentálneho historického diela Viktora Timuru Dávnoveká Európa.

Scénické umenie je v čísle zastúpené rozhovorom Jany Nežatickej s umeleckým šéfom a šéfdramaturgom Divadla Andreja Bagara v Nitre Svetozárom Sprušanským a biografickou črtou Milana Poláka Jubilujúci Eduard Grečner o našom významnom filmovom a divadelnom režisérovi.

Spoločenská rubrika prináša termíny blížiacich sa literárnych súťaží pre mladých autorov, anotácie o najnovších knihách z Vydavateľstva Spolku slovenských spisovateľov a viaceré informačné správy o uskutočnených literárno-kultúrnych podujatiach.