Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Knihy

M. HLUŠÍKOVÁ: Vydať knihu je zložité, vydavatelia sa boja nových mien

Na snímke spisovateľka Marta Hlušíková (vľavo) počas besedy so žiakmi základnej školy. Foto: TASR - Pavol Remiáš

Podľa jej slov ľahším spôsobom vydania knihy je, keď autor knihu napíše, sám si ju vydá a sám si ju aj distribuuje.

Rimavská Sobota 16. októbra (TASR) – Noví autori sa v slovenskej literatúre etablujú ťažko, keďže mnohé vydavateľstvá stavajú na osvedčených menách. Pre TASR to uviedla spisovateľka Marta Hlušíková, autorka 11 knižných publikácií pre deti a mládež.

„Vydavateľstvá sa boja ísť do rizika a vydať knihu neznámemu autorovi. Sama mám skúsenosť, že môj knižný titul, ktorý získal niekoľko ocenení a dostal sa aj do medzinárodného katalógu kníh pre deti, spočiatku iný renomovaný vydavateľ odmietol, lebo sa bál riskovať,“ priblížila spisovateľka.

Podľa jej slov ľahším spôsobom vydania knihy je, keď autor knihu napíše, sám si ju vydá a sám si ju aj distribuuje. „Na trh sa tak môže dostať kniha kohokoľvek, kto si jej vydanie zaplatí. Aj takýmto spôsobom môže vzniknúť výborný titul, ale je tu, samozrejme, riziko, že sa tak medzi čitateľov dostane knižka nekvalitná. Nie vždy stačí, že sa pár kamarátov, strýko a krstná dohodnú, že kniha je vynikajúca,“ povedala Hlušíková.

Ak si chceme vychovať dobrých čitateľov, mali by sme si podľa nej ustrážiť kvalitnú literárnu produkciu a nepripustiť oslavné mediálne ódy na knihy, ktoré si to nezaslúžia. „Vážim si napríklad literárnu kritičku Zuzanu Stanislavovú, že rovno a priamo povie, čo si o knihách pre deti myslí. Je jej jedno, či autor je celebrita, alebo nie. Mali by sme si takýchto kritikov chovať v bavlnke, lebo posúvajú kvalitu vyššie,“ zakončila spisovateľka.