Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Knihy

Medzinárodný deň bibliodiverzity šíri rozmanitosť v knižnej kultúre

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Tento deň založili nezávislí vydavatelia kníh Latinskej Ameriky s tým, aby sa na celom svete pri vydávaní kníh uplatňovala kultúrna rozmanitosť.

Santiago de Chile 21. septembra (TASR) - Medzinárodný deň bibliodiverzity (El Día de la Bibliodiversidad), ktorý pripadá na 21. septembra a slávi sa od roku 2010, kladie dôraz na kultúrnu rozmanitosť v oblasti vydávania kníh. Tento deň založili nezávislí vydavatelia kníh Latinskej Ameriky s tým, aby sa na celom svete pri vydávaní kníh uplatňovala kultúrna rozmanitosť. Popri plnom názve tohto dňa sa používa aj jeho skrátená podoba "el Día B" a jeho jazykové obdoby, po slovensky teda Deň B.

Termín bibliodiverzita znie ako ozvena k termínu biodiverzita, teda biologická rozmanitosť. Pod bibliodiverzitou sa má chápať nevyhnutnosť zachovať rozmanitosť v knižnej vydavateľskej činnosti so zameraním na ponuku pre čitateľov.

"Otcovstvo" výrazu bibliodiverzita sa pripisuje skupine čilských vydavateľov kníh, ktorí pri príležitosti založenia združenia Nezávislých vydavateľov Čile (Editores independientes de Chile) v 90. rokoch prvýkrát použili pojem "bibliodiversidad" - rozmanitosť pri vydávaní knižných titulov.

Medzinárodná aliancia nezávislých vydavateľov (l'Alliance internationale des éditeurs indépendants), založená v roku 2002 so sídlom v Paríži, "výraznou mierou prispieva k podpore a šíreniu knižnej rozmanitosti vo viacerých jazykoch - španielskom, francúzskom, anglickom, arabskom aj talianskom", uviedol portál http://mondedulivre.hypotheses.org.

Dátum Medzinárodného dňa bibliodiverzity vybrali organizátori zámerne: 21. septembra je na južnej pologuli prvý jarný deň a začína sa naplno prejavovať biologická rozmanitosť v prírode.

Popri štátoch v Latinskej Amerike tomuto dňu venujú pozornosť aj na africkom kontinente. Nezaostávajú ani krajiny v Európe, najmä vo Francúzsku či Taliansku, kde sa aktivizuje Federácia talianskych nezávislých vydavateľov (Federazione Italiana degli Editori Indipendenti, FIDARE), ktorá na propagáciu a podporu tohto dňa využíva internet. Pozornosť bibliodiverzite venuje aj Austrália.