Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Knihy

Literárne ocenenie dotované 600-tisíc eurami získal mexický spisovateľ

Foto: deutschebank.ge

Porota uviedla, že Patterson cenu získal za román "Milena o el fémur más bello del mundo" (Milena, alebo najkrajšia stehenná kosť sveta).

Barcelona 16. októbra (TASR) - Najlukratívnejšie literárne ocenenie španielsky hovoriaceho sveta, Cenu Planeta, dotovanú 600.000 eurami získal tento rok prvýkrát Mexičan, 61-ročný spisovateľ a novinár Jorge Zepeda Patterson. V Barcelone to v noci nadnes oznámila porota vydavateľstva Planeta, ktorá vyberala z 453 prihlásených románov.

Porota uviedla, že Patterson cenu získal za román "Milena o el fémur más bello del mundo" (Milena, alebo najkrajšia stehenná kosť sveta). Politický triler rozpráva o skupine starých priateľov zo strednej školy. V súčasnosti zastávajú významné funkcie v rozličných sektoroch spoločnosti a zachránia život chorvátskej prostitútke, ktorá sa stane obeťou obchodu s ľuďmi. Príbeh zo sveta prostitúcie a ukrajinských gangstrov sa odohráva v juhošpanielskej Marbelle.

Druhé miesto, dotované 150.000 eurami, obsadila španielska spisovateľka a žurnalistka Pilar Eyreová s detektívnym príbehom "Mi color favorito es verte" (Moja obľúbená farba je zelená), informovala tlačová agentúra DPA.

Ocenenie vydavateľstva Planeta sa udeľuje od roku 1952 a po Nobelovej cene je najvyššie dotovanou literárnou cenou vo svete.