Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Knihy

Murakamiho majstrovské poviedky vyšli v slovenčine

Na snímke obálka knihy Slon mizne. Foto: Slovart

Titul Slon mizne obsahuje 17 krátkych prozaických textov, ktoré v rokoch 1980 až 1991 vychádzali prevažne časopisecky a neskôr sa stali súčasťou iných zbierok.

Bratislava 19. decembra (TASR) - Decembrovú knižnú ponuku spestril titul Slon mizne. Ide o knihu poviedok z pera jedného z najvýznamnejších a najznámejších súčasných spisovateľov Haruki Murakamiho. Obsahuje 17 krátkych prozaických textov, ktoré v rokoch 1980 až 1991 vychádzali prevažne časopisecky a neskôr sa stali súčasťou iných zbierok.

"Poviedky, tak ako sú usporiadané v tejto zbierke, vyšli v anglickom preklade v roku 1993, v japončine až o 12 rokov neskôr. Podobne ako napríklad v románe Hon na ovcu, aj v tejto knihe Murakami opisuje svet ako prelínanie reality a skutočnosti presahujúcej hranice nášho bežne vnímateľného sveta," TASR informovala Alexandra Petrášová z vydavateľstva Slovart. Zbierka Slon mizne vyšla v preklade Dany Hashimoto.

Keď v jednom nemenovanom japonskom meste zmizne slon, život istého muža sa mierne vychýli z rovnováhy, žena trpiaca nespavosťou prenikne do zvláštneho sveta polovedomia, v ktorom je možné všetko, aj smrť, do inej ženy sa zaľúbi netvor z podzemia, neznesiteľný hlad dovedie manželský pár k tomu, aby prepadli McDonald - Murakami aj v tomto diele dokazuje, že je majstrom v odkrývaní zvláštnych, občas priam surrealistických chvíľ v živote každého z nás.

Haruki Murakami (1949) sa narodil v Kjóte. Vyštudoval klasickú drámu na Univerzite Waseda v Tokiu. Debutoval románom Počúvaj spev vetra (1979), za ktorý získal cenu Gunzó, udeľovanú mladým spisovateľom. Ďalšie ocenenie, Literárnu cenu Noma pre nových autorov, získal za román Hon na ovcu (1982), ktorým sa medzinárodne preslávil. V Slovarte mu vyšli romány Hon na ovcu, Tancuj, tancuj, tancuj, Kronika vtáčika na kľúčik I-III, Bezfarebný Cukuru Tazaki a roky jeho putovania a esejisticky ladená próza O čom hovorím, keď hovorím o behaní.