Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Knihy

Na knihe Kamoši z vypáraného svetra spolupracovala aj arteterapeutka

Obal knihy Kamoši z vypáraného svetra

Uháčkované postavičky, ktoré vznikli z recyklovaného materiálu a zvyškových priadzí, získali básničkami osudy, dokreslené veselými ilustráciami Ondreja Sovu.

Bratislava 18. decembra (TASR) - Skupinka kamarátov, ktorá by normálne skončila na smetisku, sa stala hrdinami knihy s názvom Kamoši z vypáraného svetra. Knižná novinka z pera Kristíny Baluchovej prináša zaujímavú, ale hlavne zábavnú zvesť o našom svete, určenú primárne detským čitateľom. Autorka ju vydala začiatkom decembra ako svoju štvrtú publikáciu, spolupracovala na nej s arteterapeutkou Broňou Pleškovou.

Uháčkované postavičky, ktoré vznikli z recyklovaného materiálu a zvyškových priadzí, získali básničkami osudy, dokreslené veselými ilustráciami Ondreja Sovu. Projekt podporil aj známy herec Robert Roth, ktorý svoj hlas zapožičal jednej z postáv počas crowdfundingovej prípravy vzniku knihy.

Kamoši prezentujú ťažké témy ako osamelosť, inakosť či dokonca pocit zbytočnosti s nadhľadom a ostrovtipom. "Deti a dospelí sa okrem ekologického rozmeru obohatia o nápady, kde hľadať v smutných chvíľach útechu, prečo je fajn 'veselo si starnúť' a zmeniť hnev na nehu," priblížila pre TASR Kristína Baluchová svoju novú knihu. Vďaka nej sa malí čitatelia naučia ako si obľúbiť učiteľky a zistia napríklad aj to, že na Slovensku existuje dedina Koš a že v dnešnom svete už muži nemusia ako dôkaz svojej sily loviť mamutov.

Kniha Kamoši z vypáraného svetra korešponduje s myšlienkou o dôležitosti "ľudského puta", charakterizujúcou aktivity občianskeho združenia P(l)uto (www.ozpluto.sk), ktorého je Kristína Baluchová zakladateľkou. Združenie môžu záujemcovia podporiť práve kúpou knihy, ktorá ponúka "edukatívne" čítanie o osudoch postáv ako je Ružena Nabrúsená, Tuja Nosná, Romantička Večná či Fúzoústa Zvonivá. P(l)to dlhodobo spolupracuje s chránenými dielňami v Bratislave a prevádzkuje charitatívny obchod, ktorý prezentuje výrobky vyše dvadsiatich chránených dielní, domovov sociálnych služieb a iných občianskych združení z celého Slovenska.