Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Knihy

Ocenenie Kniha roka 2014 získal Ľuboš Jurík za Dialógy s hviezdami

Slávnostné vyhlásenie výsledkov 24. ročníka čitateľskej ankety Knižnej revue Kniha roka 2014 sa uskutočnilo v priestoroch Divadla Malá scéna STU 23. apríla 2015 v Bratislave. Na snímke ocenenie Kniha roka 2014. Foto: TASR/Jakub Kotian

Vydavateľstvom roka 2014 je Ikar.


Bratislava 23. apríla (TASR) – Dialógy s hviezdami z pera Ľuboša Juríka z vydavateľstva Perfekt získali ocenenie Kniha roka 2014. V 24. ročníku ankety rozhodli o tom čitatelia literárneho dvojtýždenníka Knižná revue, ktorý tieto ocenenia organizuje v spolupráci so Združením vydavateľov a kníhkupcov SR.

Druhá pozícia podľa hlasovania čitateľov patrí knihe Umenie zablúdiť Borisa Filana z vydavateľstva Slovart, na treťom mieste je Peter Adamecký a jeho triler Piešťanská spojka 2: Pomsta (vydavateľstvo Artis Omnis), na štvrtej pozícii román Príbeh ozajstného človeka z pera Pavla Vilikovského (Kalligram), piata je zbierka poviedok Incident z pera Václava Kostelanského (KK Bagala).

Dialógy s hviezdami sú autentické dialógy spisovateľa a publicistu Ľuboša Juríka so slovenskými, českými, európskymi i americkými spisovateľmi. Kniha je zaujímavým pohľadom do vnútra spisovateľov, ale aj ich svedectvom o našej nepokojnej dobe. Čitateľ nájde v knihe rozhovory so spisovateľmi, ako sú Louis Aragon, Frederick Forsyth, Françoise Saganová, John Updike, Milan Rúfus, Günter Grass, Allen Ginsberg, Ladislav Ťažký, Bohumil Hrabal či Ladislav Mňačko.

„Dialógy s hviezdami literatúry je vlastne výber z už existujúcich rozhovorov. V čase, keď tieto rozhovory vychádzali, tak som bol limitovaný najmä dobovými pomermi, pretože vtedy som nemohol všetky veci uverejniť. Je to síce reedícia, ale zároveň sú tie rozhovory úplne iné, nové, prerobené. V tejto podobe vyšli vôbec po prvýkrát. Musím povedať, že ten prvý impulz vyšiel od vydavateľstva Perfekt, kde mi navrhli, aby som urobil výber. Niektoré rozhovory, ktoré predtým neboli nikde publikované, sme doplnili, až sa dostali do tejto podoby, v akej vyšli v tejto knihe,“ uviedol pre TASR ocenený Ľuboš Jurík.

Ocenenie Debut roka získal Martin Notbúk Šóš za knihu (Yu)konský zápisník z vydavateľstva Slovenský spisovateľ. Na druhej pozícii je Katarína Varsíková za román Guľa má aj hrany z vydavateľstva Q111, tretie miesto patrí dvojici Adriana Macháčová a Róbert Dyda za román Šokujúca aféra (vydavateľstvo Ikar), štvrtý je Marián Kubicsko s románom Veža elfov (Artis Omnis), piaty Peter Prokopec s básnickou zbierkou Nullae (F.R.&G.).

Tatranca Martina Notbúka Šóša odmalička lákalo dobrodružstvo a život severoamerických Indiánov. Striedavo žil 13 rokov na Slovensku a v Kanade. Viac ako rok žil s rodinou trapera hlboko v buši. (Yu)konský zápisník je jeho správa z cesty za naplnením chlapčenského sna o živote uprostred prírody. „S touto myšlienkou som rástol už od detstva, tak som ju musel naplniť. Vzťah mi ostal v srdci, ale momentálne žijem niečím úplne iným. Život tam je oproti tomu nášmu oveľa jednoduchší, celá ich kultúra je postavená na živote v prítomnosti, preto aj majú problém adaptovať sa na dnešnú dobu,“ povedal pre TASR Martin Šóš.

Vydavateľstvom roka 2014 je Ikar. Na ďalších miestach sú vydavateľstvo Q111, tretí Slovart, DAXE na štvrtej a Fragment na piatej pozícii. Vydavateľstvo Ikar vzniklo v roku 1990. V roku 2014 vydal Ikar skoro 250 titulov. Za 25 rokov pôsobenia na knižnom trhu priniesol vyše 4300 titulov domácich aj zahraničných autorov, ich predaj dosiahol viac ako 26,5 milióna výtlačkov.

„Ocenenie nás veľmi teší, prichádza v tomto roku, keď oslavujeme jubileum. Ohlasy a reakcie našich čitateľov pozorne sledujeme, či už sú písomné, na internete alebo aj na besedách s autormi. Samozrejme sú pozitívne aj kritické, tešíme s každému názoru čitateľa, pretože nás posúva ďalej. Sme radi, že tých pozitívnych a chváliacich je podstatne viacej,“ povedal pre TASR riaditeľka vydavateľstva Ikar Valéria Malíková.