Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Knihy

Do nemocníc a malých knižníc rozdajú 500 kníh poľskej poetky

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Podmaník

Básne z 11 básnických zbierok, ktoré obsahuje kniha, dopĺňajú ilustrácie popradskej výtvarníčky Jany Kalixovej.

Poprad 26. decembra (TASR) - Reprezentatívny výber 47 básní poľskej autorky poézie Wislawy Szymborskej s názvom Trochu o duši, ktorý pre slovenských čitateľov vydalo Občianske združenie Polska z Popradu, bude bezplatne distribuovať do nemocníc, domovov dôchodcov, denných centier či malých knižníc. Celkovo rozdá 500 kníh.

"Wislawa Szymborska je výnimočná autorka, a preto sme sa usilovali dať vydaniu jej diela výnimočný kontext. Polovica nákladu tak poputuje všade tam, kde kvalitná poézia môže mať svoje miesto. Szymborskej texty sú nesmierne civilné, neusiluje sa okúzliť nás kvetnatými výrazmi, namiesto pátosu sa nebojí humoru či irónie, na veľké témy jej stačí minimum slov. Jej poézia je poéziou zraniteľného človeka, ktorý žije, a teda sa aj mýli, človeka, ktorý sa nebojí priznať 'počúvaj ako rýchlo mi bije tvoje srdce'," citovala svetoznámu spisovateľku jej popradská prekladateľka Sylvia Galajda.

Pre Popradčanku je to už druhá kniha tejto poľskej nositeľky Nobelovej ceny za literatúru. V roku 2009 vydalo OZ Slniečkovo jej preklad z básní Szymborskej pod názvom Neprítomnosť. Trochu o duši vydalo OZ Polska z Popradu aj vďaka pomoci Nadácie Wislawy Szymborskej z Krakova. "Básne Wislawy Szymborskej sa hodia na rôzne príležitosti. Želám tejto knihe, lepšie povedané čitateľom tejto knihy, aby si v nej našli niečo pre seba," uviedol bývalý osobný tajomník laureátky Nobelovej ceny za literatúru a v súčasnosti predseda správnej rady Nadácie Wislawy Szymborskej Michal Rusinek.

Básne z 11 básnických zbierok, ktoré obsahuje kniha, dopĺňajú ilustrácie popradskej výtvarníčky Jany Kalixovej. Charitatívny rozmer projektu podčiarkla dražba vybraných kresieb, ktorá sa uskutočnila počas predstavenia knihy v Tatranskej galérii v Poprade. Výťažok z tichej aukcie vo výške 256 eur poputoval na konto neziskovej organizácie Dobrý anjel.

Vydanie knihy a charitatívny rozmer celého projektu podporili Poľský inštitút, honorárny konzul Poľskej republiky na Slovensku Tadeusz Frackowiak, Podtatranské osvetové stredisko a ďalší partneri.