Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Knihy

Pokračovanie Larssonovho Millenia si môžete prečítať aj v slovenčine

Stieg Larsson Foto: TASR/AP

Triler s názvom Dievča, ktoré uviazlo v pavúčej sieti, sa podujal napísať iný Švéd David Lagercrantz.

Štokholm 26. augusta (TASR) - Už vo štvrtok sa vďaka 26 vydavateľstvám, vrátane slovenského Ikaru, v náklade 2,6 milióna výtlačkov objaví na knižnom trhu pokračovanie trilógie Millenium kriminálnych románov švédskeho autora Stiega Larssona (1954-2004).

Triler s názvom Dievča, ktoré uviazlo v pavúčej sieti, sa podujal napísať iný Švéd David Lagercrantz. Jeho počin vnímajú verní stúpenci zosnulého autora trojice románov Muži, ktorí nenávidia ženy, Dievča, ktoré sa hralo s ohňom a Vzdušný zámok, ktorý vybuchol za hanobenie Larssonovej pamiatky.

Novinár a spisovateľ Stieg Larsson vyrastal u starých rodičov, ktorí sformovali i jeho svetonázor. Už ako dospievajúci mladík nechýbal na protivojnových akciách. Postupne sa zintenzívnila jeho angažovanosť v boji proti rasizmu a pravicovému extrémizmu, o ktorom aj písal. Skúsenosti a politická orientácia viedli Larssona k založeniu nadácie a rovnomenného časopisu Expo. Čoskoro sa stal odborníkom na švédske pravicovoextrémistické a rasistické zoskupenia, vystupoval verejne a čelil vážnym hrozbám svojich politických oponentov. Zomrel predčasne na následky ťažkého infarktu a svojho medzinárodného úspechu s trilógiou Millenium sa nedožil.

Rodák zo Solny David Lagercrantz má 52 rokov, je podobne ako Larsson novinárom a spisovateľom a i u nás je známa jeho literárna biografia špičkového futbalistu, švédskeho internacionála Zlatana Ibrahimoviča.