Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Knihy

Pokračovanie satirického fantasy románu Škoricovník pokrstil Kemka

Na archívnej snímke herec Juraj Kemka. Foto: TASR/Jakub Kotian

Nie je to len sci-fi, nejaká vymyslená vec. Páči sa mi, že je za tým aj vtip a humor, často ten svet, v ktorom sa pohybujeme - Slovensko, povedal Kemka ku knižnej novinke.

Bratislava 23. novembra (TASR) - Druhý diel Škoricovníka uviedli do života v utorok (22. 11.) v bratislavskom kníhkupectve Panta Rhei na Poštovej. Satirický fantasy román, ktorý napísal Martin Jurík spolu s Michalom Ružičkom, pokrstil škoricou herec Juraj Kemka.

"Nie je to len sci-fi, nejaká vymyslená vec. Páči sa mi, že je za tým aj vtip a humor, často ten svet, v ktorom sa pohybujeme - Slovensko," povedal pre TASR Kemka ku knižnej novinke.

Druhý diel série Škoricovník vznikol aj vďaka pozitívnym ohlasom a nedočkavosti čitateľov spoznať ďalší osud dobrodruha Jonáša a jeho výstrednej družiny. "Dvojka je trošku pochmúrnejšia, ale pre mňa vyzretejšia. Mám pocit, že je vyspelejšia a vo veľa veciach zaujímavejšia," dodal herec, ktorý sa netají tým, že rád číta a má blízko i k žánru sci-fi a fantasy.

"Sci-fi je vzrušujúca, dokáže vrátiť späť do detských časov. Dospelí nemajú čas snívať a dostávať sa do svetov, ktoré sme všetci ako deti mali. Priťahuje ľudí, ktorí stále chcú byť deťmi," poznamenal Kemka. So spisovateľom a prekladateľom Juríkom ho spája priateľstvo, ktoré nadviazali už v roku 2013 pri uvedení dobrodružných príbehov prvého Škoricovníka.

Druhý diel série je pre Juríka piatou knihou vydanou v slovenčine. Písaniu sa venuje už od detstva. Prvú knihu vydal v roku 1997 v nemčine ako zbierku poviedok pod názvom Innere Welten. V roku 2011 mu vyšiel politický krimi triler Kým nás smrť nerozdelí. O dva roky neskôr prišiel s jeho voľným pokračovaním - psychologickým trilerom Harlekýn. V tom istom roku vydal spoločne s Ružičkom Škoricovník. V roku 2014 pri príležitosti 100. výročia prvej svetovej vojny vyšiel jeho vedecko-fantastický román Projekt Zenta.

"Som nežánrový autor, mám s tým trošičku problém, lebo vždy si rozbíjam čitateľskú základňu. Píšem to, čo ma tlačí, aké témy mám v hlave, z toho sa potrebujem vypísať," uviedol pre TASR Jurík s tým, že za Škoricovník vďačí spoluautorovi Ružičkovi.

"Je ohromný motivátor, často sa stretávame, chodievame spolu behávať a vždy pritom niečo vymýšľame. Máme toho navymýšľaného hrozne veľa, keby teraz sa to malo dať na papier, tak celý Škoricovník je možno na desať dielov," prezradil spisovateľ, pre ktorého bol Škoricovník 2 samozrejmosť.

"Už bolo treba uvoľniť ten tlak. Konečne to muselo ísť von, preto je aj o dosť objemnejší, textovo aj príbehovo, v porovnaní s jednotkou. Je to navnadenie na ďalšie časti, ktoré postupne prídu počas ďalších rokov. Je to príjemné intermezzo medzi ťažkými knihami, ktoré inak píšem," dodal autor k dielu plnému politickej satiry, v ktorom nechýba ani mágia a mytológia.

Svet Škoricovníka je paralelný vesmír, ktorý má veľa spoločného s dnešným svetom. Aj keď ide o fantasy literatúru s hutnou dávkou paródie, alegórie či absurdity, čitatelia v románe môžu rozpoznať orientáciu na súčasné Slovensko. "Sú tam silné osobnosti premietnuté do vedľajších rolí. Treba sa len pohrať s menami a názvami, dajú sa nájsť inšpirácie v mnohých významných súčasných slovenských osobnostiach, ktorým sme takto spravili hommage, či už pozitívne, alebo negatívne," uzavrel Jurík.

Škoricovník II - Zrkadielko vydalo vydavateľstvo Marenčin PT. Knihu ilustroval o obálku navrhol Tomáš Roller.