Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Knihy

Spisovateľ J. W. Goethe sa odvážil nadávať fyzikom do hlupákov

Johann Wolfgang von Goethe. Foto: Wikipédia

Okrem literatúry sa zaujímal aj o botaniku, geológiu, mineralógiu aj maliarstvo. Vychutnával si pôžitkársky život, veľa cestoval a snažil sa kultúrne zveľadiť malé vojvodstvo.

Weimar/Bratislava 22. marca (TASR) – Od úmrtia nemeckého básnika, prozaika, dramatika, prírodovedca a filozofa Johanna Wolfganga von Goethe uplynulo dnes 185 rokov.

Napísal zásadné literárne diela, vytvoril vedeckú teóriu farieb a fyzikom sa odvážil nadávať do hlupákov. "Neužitočný život je predčasná smrť", tvrdil autor slávneho básnického diela Faust či románu Utrpenie mladého Werthera.

Johann Wolfgang von Goethe sa narodil 28. augusta 1749 v nemeckom Frankfurte nad Mohanom do dobre situovanej a váženej rodiny. Budúci veľký spisovateľ a mysliteľ miloval knihy od najútlejšieho detstva. Prvý zväzok veršov, ktoré sám napísal, daroval otcovi ako trinásťročný.

Mladý Goethe ovládal latinčinu, gréčtinu, francúzštinu, taliančinu a učil sa aj po hebrejsky a anglicky. Prvé vzdelanie nadobudol v rodičovskom dome, kde ho vyučovali tí najlepší súkromní učitelia. V rokoch 1765 až 1768 študoval právo v nemeckom Lipsku, viac sa však venoval kresleniu a písaniu veršov. Po troch rokoch sa údajne kvôli neznámej chorobe vrátil domov a počas liečenia sa venoval literárnej tvorbe.

Neskôr v štúdiu pokračoval v Štrasburgu (Francúzsko). Tu sa Goethe stretával s váženým autorom a filozofom Johannom Gottfriedom von Herderom, s ktorým stál pri zrode hnutia Sturm und Drang (Búrka a vzdor). Herder zasvätil mladého spisovateľa do ľudovej poézie a keďže bol nadšeným obdivovateľom Williama Shakespeara vzbudil obdiv k tomuto velikánovi aj u Goetheho.

Ako doštudovaný právny zástupca získal licenciát a na krátky čas sa stal praktikantom ríšskeho komorného súdu v nemeckom meste Wetzlar. Práve tu sa zoznámil s Charlottou Buffovou, snúbenicou radcu Kestnera a z nešťastnej lásky napísal svoje veľkolepé literárne dielo Utrpenie mladého Werthera (1775). Goethe v románe na pozadí nešťastnej lásky zobrazil konflikt medzi formujúcim sa meštiactvom, konvenciami a privilégiami vládnucich tried, pričom ukázal aj na negatívne stránky buržoázie. Keď dielo vyšlo knižne, mal jeho autor len dvadsaťpäť rokov. Utrpenie mladého Werthera sa okamžite stalo bestsellerom a prekladali ho do mnohých jazykov.

Po vydaní diela sa úspešný spisovateľ vrátil domov a na pozvanie vojvodu Karola Augusta žil v nemeckom meste Weimar. Popri práci v štátnych službách sa Goethe venoval štúdiu prírodných vied a filozofii. Zaujímal sa o botaniku, geológiu, mineralógiu aj maliarstvo. Spoločne s vojvodom si vychutnával pôžitkársky život, veľa cestoval a snažil sa kultúrne zveľadiť malé vojvodstvo. Vo Weimare sa spisovateľ zdržiaval až do svojej smrti.

Na svojom najväčšom diele s názvom Faust začal pracovať v šesťdesiatych rokoch 18. storočia. Prvý diel Fausta vyšiel v roku 1808, druhý dopísal Goethe v roku 1830 a zverejnený bol až rok po jeho smrti, v roku 1833. Jedno z najvýznamnejších literárnych aj dramatických diel označované tiež ako "dráma božská a diabolská" je metaforou večnej túžby človeka po poznaní sveta a zmyslu ľudskej existencie, rozumu a citu. Goethe do tohto diela zahrnul dejiny ľudstva, obsiahol minulosť, ale zamieril aj do budúcnosti. K jeho známym dielam patria tiež balady Nevesta z Korintu, Čarodejníkov učeň, Hľadač pokladov, báseň Prometheus alebo veršovaná tragédia Ifigénia v Tauride.

Johann Wolfgang von Goethe zomrel 22. marca 1832 vo Weimare vo veku 83 rokov. Bol jednou z najväčších osobností svetovej literatúry.