Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Knihy

Príbeh bielej Masajky

Obálka knihy Foto: Ikar.sk

Kniha africkej trilógie bola preložená do tridsiatich jazykov. Mladá žena sa rozhodla urobiť radikálny „škrt cez rozpočet“ a stavila všetko na jednu kartu, lásku na prvý pohľad.

Bratislava 2. augusta (TERAZ.sk) - Presťahovať sa takmer zo dňa na deň z určitého štandardu švajčiarskeho bytu do manjaty – ľudového domu Samburčanov omietnutého kravským trusom. Nemožné? Zistite, čo dokáže malebná dovolenka v Keni, exotický domorodý muž a neuveriteľne silná láska na prvý pohľad, ktorá otočí život mladej slečny úplne naruby.

Láska na prvý pohľad
Príbeh bielej Masajky je kniha zahŕňajúca trilógiu autobiografických zážitkov Corinne Hofmannovej. Švajčiarka, ovplyvnená pohnutou minulosťou strávenou v Keni, spísala svoj životný príbeh a rôznorodé zážitky do pilotného diela pod názvom Biela Masajka po tom, čo ju priateľky presvedčili, aby sa o svoje príbehy podelila aj s verejnosťou. Opísala dovolenku s vtedajším priateľom, ktorú sa rozhodli stráviť v kenskom letovisku Mombasa, nepochopiteľne vrúcnu a silnú lásku na prvý pohľad, ktorú pocítila k tradičnému masajskému mužovi – bojovníkovi. Uchvátená fyzickou príťažlivosťou mladíka bez akéhokoľvek vzdelania, poznajúceho len život v buši, sa rozhodla vtedy len 26-ročná Corinne opustiť priateľa a začať novú etapu života v skromných podmienkach prakticky odrezaná od civilizácie. Obetovala vysnívanú prácu, pekne zariadený byt, životný luxus a životnú úroveň, aby, ako sa nazdávala, strávila zvyšok života s mužom, ktorý ju „oslovil“ aj bez slov.

Obálka
Foto: Ikar.sk
Sklamaná a bezmocná "mzungu"
Napriek mnohým problémom a chorobám, s ktorými sa musela počas pobytu v Keni konfrontovať, spoznala úžasných ľudí, ktorí jej pomohli, niektorí dokonca zachránili život. Na vlastnej koži zažila rozdiely kultúr, neochotu úradov, pôrod dcéry a radikálnu povahovú zmenu manžela. Nakoniec sa sama po mnohých úvahách rozhodla zachrániť si život, rovnako život svojej dcéry a psychicky utýraná, sklamaná a bezmocná „mzungu“ – beloška ušla so
slzami v očiach do rodnej zeme, Švajčiarska. „Až teraz som si naozaj uvedomila, že mám do činenia s mužom z inej kultúry.”

Návrat z Afriky
Po obrovskom „ošiali“ a úspechu prvej knihy sa rozhodla na naliehanie čitateľov napísať pokračovanie pod názvom Návrat z Afriky. Opisuje opätovné začleňovanie do spoločnosti, hľadanie novej práce, bývania, životného partnera, úspechy prvej knihy a výchovu dcéry.

Prepadnutá citmi
Tretia kniha Stretnutie v Barsaloi vznikla na podnet sfilmovania Bielej Masajky. Corinne dostane konečne pádny dôvod, aby opäť navštívila krajinu, po ktorej z celého srdca túži. Prekoná zábrany a navzdory obavám z návratu, exmanžela a prijatia od ľudí, pred ktorými pred štrnástimi rokmi ušla kvôli záchrane, sa spolu s vedúcim nakladateľstva a filmárov vydá v ústrety spomienkam. „Ešte raz nastúpim na trajekt Likoni. Tu ma prepadli city, ktoré nedokážem vysvetliť, ešte ani dnes. S hlbokým presvedčením však môžem vyhlásiť, že nič z toho, na čo som sa odvážila, čo som cítila a prežila, neľutujem.”

Túžba po návrate je citeľná
Priznám sa, že som váhala predtým, ako som sa rozhodla vziať do rúk Príbeh bielej Masajky. Hneď prvá kniha ma uchvátila a ja som sa nekontrolovane ponorila do života hlavnej hrdinky. Napriek tomu, že autorka, ako sa sama priznala, nemala žiadne skúsenosti s písaním, je príbeh pútavý a nepustí čitateľa od knihy, kým neprečíta posledný riadok a nedozvie sa úplný koniec. Druhá kniha sa síce môže zdať menej zaujímavá a strohejšia ako prvá, ale zvedavosť čitateľa nepustí. Je však cítiť autorkinu túžbu po návrate, a preto sa čitateľ teší na tretie pokračovanie.
Knihu hodnotím pozitívne i keď osobne si neviem predstaviť silu a veľkosť lásky, ktorú musela pociťovať, keď sa vo svojom živote rozhodla urobiť radikálny „škrt cez rozpočet“ a vsadiť všetko na jednu kartu – lásku k neznámemu exotickému mužovi. Pre zaujímavosť, kniha bola preložená do tridsiatich jazykov a nedávno vyšlo aj štvrté pokračovanie Afrika, moja láska.

Kniha nie je náročná a nenachádzajú sa v nej ani dlhé filozofické úvahy. Je ľahká a hlavne úprimná, vhodná pre voľné chvíľky. Možno dokonca pomôže ľuďom, ktorí sa nachádzajú pred ťažkým rozhodnutím alebo v zložitom rozpoložení, poprípade prinesie nové informácie o časti africkej kultúry či nový pohľad na svet.

Autor recenzie: Kristína Pavlíková a nájdete ju na book.review.sk