Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Knihy

Pulitzerovu cenu za beletriu získala Donna Tarttová za The Gondfinch

Donna Tarttová Foto: TASR/AP

Pulitzerov výbor udelil ceny celkove v 12 kategóriách. Okrem žurnalistiky aj v oblasti literatúry, divadla, hudby a histórie.

New York 15. apríla (TASR) - Kolumbijská univerzita v New Yorku vyhlásila v pondelok laureátov už 98. prestížnych Pulitzerových cien, pomenovaných po žurnalistovi a vydavateľovi Josesphovi Pulitzerovi, ktorý stál pri zrode jej fakulty žurnalistiky.

Pulitzerov výbor udelil ceny celkove v 12 kategóriách. Okrem žurnalistiky aj v oblasti literatúry, divadla, hudby a histórie. Ich laureáti dostanú aj finančnú odmenu po 10.000 dolárov.

Pulitzerovu cenu za beletriu získala Donna Tarttová za svoj v poradí tretí román The Gondfinch, ktorý sa zaradil medzi najčítanejšie romány uplynulého roka. Výbor o knihe uviedol, že "stimuluje vedomie a dotkne sa srdca", citovala ho agentúra DPA.

Americký historik koloniálnej éry Alan Taylor dostal Pulitzerovu cenu po druhý raz, a to za knihu The Internal Enemy: Slavery and War in Virginia (Vnútorný nepriateľ: Otroctvo a vojna vo Virgínii).

Najuznávanejšie novinárske ceny získali v pondelok za službu verejnosti denníky Washington Post a Guardian, ktoré na základe tajných dokumentov, poskytnutých bývalým spolupracovníkom NSA Edwardom Snowdenom, odhalili rozsiahle sledovacie programy americkej vlády.