Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Knihy

Americký veľvyslanec krstil alobalom knihu hliníkových obrazov Hromca

Robert Hromec sa narodil v Žiline (1970). Od roku 1990 študoval a pôsobil v USA, okrem iných inštitúcii aj v prestížnom Metropolitnom Múzeu umenia v New Yorku (1992–1998).

Bratislava 13. februára (TASR) – Slovenský výtvarník Robert Hromec má novú knihu, ktorú vydalo americké vydavateľstvo Cantor Art Press v New Yorku. Má názov New Mixed-Media Paintings on Aluminum Plate a v stredu večer (12.2.) ju predstavili v bratislavskej Univerzitnej knižnici, kde bola príležitostná výstava jeho tohtoročných obrazov.

"Umelca považujeme za polovičného Američana, lebo tam bol deväť rokov. Sme hrdí na takéto naše kultúrne vzťahy. K nim patrí aj širšia spolupráca s riaditeľom Galérie mesta Bratislavy Ivanom Jančárom, ktorý napísal text do knihy," povedal na jej slávnostnej prezentácii veľvyslanec USA na Slovensku Theodor Sedgwick, ktorý s manželkou Kate pokrstili publikáciu postrihaným alobalom.

Tento netradičný materiál má súvis so sivým podkladom - hliníkovým plechom, na ktorom kombinovanou technikou tvorí maliar nové obrazy. Okrem olejových a akrylových farieb diela dotvára brúsením a rytím. "Získavam tým optický rozmer, ktorý sa mení pri rôznom osvetlení a vytvára trojdimenzionálny pocit pri pohľade na obrazy z rôznych uhlov," povedal pre TASR umelec.

Prvý Slovák v americkom vydavateľstve

"Hromec je prvý slovenský výtvarník, ktorému vyšla kniha v prestížnom americkom vydavateľstve," konštatoval Jančár. Podľa neho Hromcovi nestačí len samotná maľba na ploche, ale podstatný je prienik pod vonkajší povrch, do samotnej štruktúry obrazu. Svojím osobitým spôsobom rozvíja dávne túžby a rôznorodé snahy maliarov o možnosti vstúpiť do obrazu a symbolicky putovať v jeho vnútri. Obrazy sú expresívne, viacvrstvové, spájajú v sebe figurálnu kresbu, štylizované línie rúk či nôh s biomorfickou abstrakciou.

Do knihy textom prispel jeden z najvýznamnejších historikov umenia z New Yorku Rick Kinsel, recipient ceny MAD Award 2013. Je riaditeľom nadácie The Vilcek Foundation. Založil ju svetovo uznávaný mikrobiológ slovenského pôvodu profesor Ján Vilček, ktorý si pred niekoľkými dňami prebral na Univerzite Komenského čestný doktorát.

"Robert Hromec patrí k najvýznamnejším predstaviteľom súčasného slovenského výtvarného umenia. Spoznal som ho počas jeho pôsobenia v New Yorku pred dvadsiatimi rokmi a už vtedy som bol presvedčený, že v malej slovenskej krajine vyrástol obrovský talent. Čas ukázal, že som sa nemýlil a jeho nezameniteľný rukopis vyzrel do hodnotnej, originálnej a zaujímavej umeleckej tvorby," hodnotí ho Rick Kinsel.

Publikácia bola zaradená do knižničného fondu prestížnej americkej Kongresovej knižnice vo Washingtone. Celosvetovo ju distribuuje Amazon.com, na Slovensku je to vydavateľstvo Slovart.

Robert Hromec sa narodil v Žiline (1970). Od roku 1990 študoval a pôsobil v USA, okrem iných inštitúcii aj v prestížnom Metropolitnom Múzeu umenia v New Yorku (1992–1998). V roku 2002 získal titul ArtD po úspešnom zavŕšení doktorandského štúdia na Katedre dizajnu Fakulty architektúry Slovenskej technickej univerzity v Bratislave. Od roku 1990 prezentoval tvorbu na vyše 70 výstavách v USA, Kanade a Európe. Jeho obrazy sú súčasťou zbierok na Slovensku a v zahraničí.