Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Knihy

Rowlingová pokračuje v písaní detektívok, ktoré rieši Cormoran Strike

Autorka kníh o Harrym Potterovi, Joanne K. Rowlingová. Foto: TASR/AP

Autorka kníh o Harrym PotteroviJoanne K. Rowlingová zdôraznila, že jej príbehy sú zasadené do súčasnosti a snaží sa, aby boli uveriteľné.

Londýn 22. júla (TASR) - Britská spisovateľka Joanne K. Rowlingová na festivale o písaní detektívok prezradila, že pokračuje v písaní detektívnych príbehov pod pseudonymom Roberta Galbraitha, ktorých bude napokon viac ako jej kníh o čarodejníckom učňovi Harrym Potterovi.

Pred publikom v Harrogate ju spovedal ďalší britský autor detektívok Val McDermid. Rowlingová povedala, že píše tretiu detektívku a rozmýšľa nad štvrtou. Druhá - The Silkworm (Húsenica priadky morušovej) - jej vyšla v júni tohto roka.

Každý príbeh je samostatný a spája ich iba postava súkromného detektíva Cormorana Strikea, bývalého vyšetrovateľa vojenskej polície. Jej tretia detektívka je podľa jej slov "celkom iná". "Dozviete sa celkom veľa o tom, čo sa deje s ľuďmi po tom, ako odídu z armády," citovala ju BBC.

Na otázku, či je pravda, že ich pod menom Galbraith napíše sedem, ako kníh s Harrym Potterom, uviedla: "Nebude ich sedem, ale viac." Dodala, že na detektívnom žánri sa jej, na rozdiel od Harryho, kde mal príbeh začiatok a koniec, páči jeho otvorenosť. "Kým detektív žije, môžete písať o jeho prípadoch."

"Milujem detektívky. Vždy som ich milovala." Spomenula zlatú éru detektívok a autorky Agathu Christieovú, Dorothy L. Sayersovú, Margery Allinghamovú, ktorú z nich vraj mala najradšej, a Ngaio Marshovú. Rowlingová zdôraznila, že jej príbehy sú zasadené do súčasnosti a snaží sa, aby boli uveriteľné.