Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Knihy

Rozhlasová rubrika Nie som barbar dostala knižnú podobu

Ilustračné foto. Foto: TASR - Tomáš Doboš

Odborník na etiketu tvrdí, že deťom nie sme vždy najlepším príkladom. Kniha čitateľom poradí, ako sa vyvarovať faux pas a ako sa správať, aby s nadhľadom riešili výzvy, ktoré kladie spoločenský styk.

Bratislava 24. novembra (TASR) - Knižnú novinku s názvom Nie som barbar - Etiketa pre každého uviedli do života v stredu (23. 11.) v Bratislave, v Slovenskom rozhlase. Kniha od odborníka na etiketu Antona Bódisa a rozhlasovej moderátorky Barbary Štubňovej je písanou podobou poslucháčsky obľúbenej rubriky Rádia Slovensko. Môže byť dobrým pomocníkom pre čitateľov, aby v spoločenských situáciách nevyrobili nežiaduce faux pas. Poradí ako sa správať, aby s nadhľadom a suverénne riešili výzvy, ktoré na nich kladie spoločenský styk.

Encyklopédia slušného správania s ilustráciami Juraja Martišku ponúka v rôznych tematických oblastiach množstvo informácií o tom, čo sa môže a čo nie. Čitateľa prevedie pravidlami, s ktorými sa stretávame vo chvíľach všedných i sviatočných.

"Tých pravidiel nie je až tak veľa, skoro všetky majú veľmi logické dôvody a dajú sa vydedukovať, ak ich nepoznáme," poznamenal Bódis. Autor so zmyslom pre humor, zvlášť tým anglickým, na prezentácii svojej knižnej prvotiny priznal, že pri jej písaní mal najväčší problém s kapitolou venovanou dámskemu oblečeniu.

Kniha ponúka podstatné informáciami z etikety nielen v oblasti správnej voľby odevu, stolovania, správania sa na spoločenskom či rodinnom podujatí. Poukáže tiež na správne správanie na cestách, v MHD, na pohovore či v zamestnaní a určite pomôže aj pri hľadaní vhodného daru.

"Snažili sme sa to písať odľahčene, aby to nebolo suché a aby sa to dobre čítalo, lebo predsa len tých pravidiel je niekoľko. Je aj dosť výnimiek z pravidiel, niektoré sú vyslovene akademické, ale je dobré o nich vedieť," komentovala knihu pre TASR Štubňová. "Dá sa v nej ľahko orientovať a myslím si, že je tam úplne všetko užitočné, čo človek potrebuje vedieť, aj niečo navyše," doplnila moderátorka s úsmevom.

Publikácia Nie som barbar - Etiketa pre každého od Antona Bódisa a Barbary Štubňovej.
Foto: triopublishing.sk


Titul Nie som barbar, ktorý na knižný trh prináša TRIO Publishing, má ambíciu uspokojiť dopyt po pôvodných slovenských knihách o etikete a do témy dobrého správania chce uviesť zvlášť mladých čitateľov. Vydavateľka Magdalena Fazekašová pre TASR potvrdila, že publikácia by mohla plniť úlohu učebnice: "Ponúkame to učiteľom už na základných školách, pretože ôsmaci, deviataci sú presne tá veková skupina, ktorá sa týmito otázkami musí začať zaoberať. Ponúkame to aj ako tému na triednické hodiny."

Práve tú časť knihy, ktorá hovorí o deťoch, písal Bódis najradšej. "Pretože mám pocit, že dnešná spoločnosť akoby zanedbávala výchovu svojich detí k slušnosti. Učíme ich cudzie jazyky, chceme, aby dokázali pracovať s počítačom, chceme od nich veľmi veľa, ale dávame im málo," vysvetlil s tým, že rodič je ten, kto dieťaťu slúži ako vzor. "Dáva mu základ správania, ktorým sa bude riadiť, keď bude dospelé. Naháňame sa za kadečím a na deti potom čas nezostane, nie sme im vždy najlepším príkladom," uzavrel.