Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Knihy

Winterove Spomienky na Piešťany vyšli v slovensko-anglickej mutácii

Na archívnej snímke Ľudoví Winter. Foto: bestcom.sk

Na takmer 180 stranách prináša Winterove spomienky nielen na rozkvet kúpeľov, ale aj nástup fašizmu a komunizmu.

Piešťany 4. marca (TASR) – V slovensko-anglickej mutácii uviedlo Balneologické múzeum v Piešťanoch nové vydanie knihy zakladateľa piešťanských kúpeľov Ľudovíta Wintera. Na takmer 180 stranách prináša Winterove spomienky nielen na rozkvet kúpeľov, ale aj nástup fašizmu a komunizmu. Prvé vydanie spred šiestich rokov podľa riaditeľa múzea Vladimíra Krupu už bolo dlhšie nedostupné, preto sa rozhodli pre novú edíciu.

"Rukopis na stroji písaných Spomienok na Piešťany sa nachádza u nás v múzeu, potreboval v úvode iba trochu opraviť a doplniť fotografiami. Anglickú mutáciu sme zaradili s ohľadom na záujem kúpeľných hostí a turistov, ktorí do Piešťan prichádzajú a zaujímajú sa o súvislosti," povedal pre TASR Krupa.

V knihe sa prostredníctvom Winterových spomienok odvíja história Piešťan od konca 19. do polovice 20. storočia. "Ľudovít Winter sa narodil v roku 1870, zomrel v roku 1968 ako 98-ročný, zažil rakúsko-uhorskú monarchiu, prvú svetovú vojnu, medzivojnové obdobie. Od roku 1939 vo svojom súkromnom i podnikateľskom živote musel bojovať s totalitnými režimami," uviedol Krupa.

Winter päťdesiat rokov svojho života zasvätil prosperite a rozvoju kúpeľov, ktoré získali celosvetový ohlas. Počas druhej svetovej vojny bol internovaný v koncentračnom tábore v Seredi, oslobodenia sa dočkal v Terezíne. Po vojne bol majetok rodiny znárodnený. Hoci sa dostal do nemilosti, Piešťanci na oddaného Ľudovíta Wintera nezabúdajú, je po ňom pomenovaná pešia zóna mesta i hotelová akadémia.

Na uvedení knihy v prvý marcový deň sa predstavilo aj občianske združenie (OZ) Pro Winter, ktoré sa už niekoľko rokov snaží sústrediť prostriedky na sochu Ľudovíta Wintera a na novom vydaní tiež spolupracovalo. Sochu chce osadiť na Kolonádovom moste, medzi mestom a Kúpeľným ostrovom, kde Winter zvykol sedávať na lavičke, keď dostal od komunistického vedenia zákaz vstupu do kúpeľov, ktoré vybudovala jeho rodina. V súčasnosti má OZ na konte 20.017 eur z potrebných 48.500 eur. V Elektrárni Piešťany, kde sa uvedenie knihy uskutočnilo, je do konca marca sprístupnená výstava fotografií o rodine Winterovcov a diele, ktoré zrealizovali pre Piešťany a kúpele.