Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Knihy

Štrbské Pleso a okolie sa prezentuje v atraktívnej publikácii

Štrbské Pleso a okolie sa prezentuje v atraktívnej publikácii. Foto: Archív Michala Sýkoru

Publikácia je sprievodcom po histórii, prírode i atrakciách.

Štrba 19. júla (Teraz.sk) - Obec Štrba si 200. výročie narodenia Jozefa Szentiványiho, zakladateľa najvyššie položenej osady na Slovensku - Štrbského Plesa, pripomína vydaním špeciálnej knihy. Publikácia je sprievodcom po histórii, prírode i atrakciách. Svojím obsahom patrí do rúk miestnym obyvateľom, ale aj turistom, ktorým sa ponúkajú zaujímavé texty spolu s atraktívnymi fotografiami.

„Táto publikácia je písaná srdcom, lebo každý z autorského tímu úprimne žije so Štrbou. Myslím si, že 200. výročie narodenia zakladateľa Štrbského Plesa, ale aj 10 rokov od prinavrátenia tejto Perly Vysokých Tatier pod našu správu si treba adekvátne uctiť. Preto kniha s názvom Štrbské Pleso a okolie – fakty, atraktivity, zaujímavosti patrí každému, kto sa inšpiruje v histórii, naberá silu v prírode a je naším priaznivcom,“ hovorí člen autorského tímu starosta Štrby Michal Sýkora.

V publikácii sa nachádzajú informácie o živote a práci Jozefa Szentiványiho, o architektúre, ktorú našim generáciám zanechal barón Pavol Prónay. Nechýba ani sprievodca hotelmi, ktoré skrášľujú prostredie od začiatku 20. storočia. Záujemca sa v knihe dočíta aj o spojení života spisovateľky Máši Haľamovej s týmto regiónom a tiež o vzniku Nového Štrbského plesa, ktoré je výsledkom cieľavedomosti banskobystrického architekta Karola Móryho.

Svoje miesto v publikácii majú aj Klimatické kúpele, ich vzniku predchádzalo rozhodnutie uhorského ministerstva zdravotníctva z roku 1885, ktorým Štrbskému Plesu priznalo charakter liečivých kúpeľov. S lokalitou je spojené aj športové stredisko a nechýba ani historický pohľad na tradíciu lyžiarskych podujatí i letné športy.

„Štrba je pyšná na svojich olympionikov, ktorých výkony robia doteraz dobré meno nielen obci, ale celému Slovensku. Úspechy Pavla Hurajta, Martina Bajčičáka, Martina Otčenáša, ale aj Ľubomíry Iľanovskej, Anny Pasiarovej, manželov Jána a Viery Klimkových, Dušana Pitoňáka a ďalších majú svoje miesto v tejto reprezentačnej publikácii,“ pripomína Sýkora.

Štrbské Pleso vždy lákalo aj filmových tvorcov a režisérov. Preto výber z televíznej tvorby spojenej s touto obcou má svoje miesto nielen v televíznych archívoch, alebo v kinách, ale aj v tejto knihe.