Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Knihy

Svet prírodných antibiotík

Josef Jonáš, Jiří Kuchař: Svet prírodných antibiotík Foto: Vydavateľstvo Noxi

Svet dnes chorľavie čoraz viac. Astma, reuma, senná nádcha, neurodermitída, čiže atopický ekzém, ale aj depresie či ochrnutie nervov. Stávajú sa bežnými chorobami.

Bratislava 21. apríla (OTS) - A k tomu sa pridávajú ďalšie spojené s oslabením imunity, ako napríklad AIDS, rakovina a plesňové choroby všetkého druhu, ale aj nechutenstvo a bolesti hlavy.
Medicína však pozná riešenie, ako z toho von: lekári predpisujú stále silnejšie lieky...

Toto však nie je cesta. Napríklad antibiotiká zaberajú čoraz menej.
Nechceme vás strašiť ani ohurovať, no pravdou je, že dnes na mnohé ochorenia a zdravotné problémy zaberajú len prírodné lieky. Presne o tom je aj kniha dvoch českých expertov, ktorá práve vyšla v slovenčine – Svet prírodných antibiotík od Josefa Jonáša a Jiřího Kuchařa.
Títo dvaja páni sú v Česku doslova celebritami. Majú na konte už viacero bestsellerov a ich spolupráca ako lekára (Josef Jonáš) a publicistu (Jiří Kuchař) funguje excelentne.
Ich kniha Svet prírodných antibiotík ponúka desiatky prírodných zdrojov, z ktorých niektoré sú považované za liečebné prostriedky budúcnosti. Nájdete v nej stovky návodov na terapiu celého radu problémov, počnúc ústnou dutinou a zlatým stafylokokom cez chronické zápaly a detské rotavírusovej hnačky až po vírusové ochorenia alebo ženské problémy vrátane obávanej kandidózy.
Pre zameranie na konkrétne problémy je k dispozícii veľmi podrobný Prehľad liečebných indikácií s odkazmi na jednotlivé rastliny, pomocou ktorých možno chorobu liečiť, v množstve rôznych úprav a spracovania, od najjednoduchších nálevov až po tinktúry a výťažky.

Tajné zbrane prírody
Toto však nie je cesta. Jonáš s Kuchařom dokazujú, že príroda má tajné zbrane takmer na každý neduh. Aj preto získali s touto knihou také veľké úspechy. My vám ponúkame zdravý tip z novinky Svet prírodných antibiotík.
BRUSNICA ČUČORIEDKOVÁ
Ľudia zbierali brusnice od nepamäti, čo dosvedčuje aj dnes už zabudnutý ľudový názov druidské bobule. Zmienky o liečivých účinkoch tejto bobule z čeľade brusnicovitých (Ericeae) však pochádzajú už zo stredovekých herbárov. Latinské rodové meno brusnice čučoriedkovej Vaccinum sa odvodzuje od slova baccinium, ker s bobuľami; druhový názov myrtillus naznačuje podobnosť s myrtou. Brusnice rastú v celej strednej a severnej Európe, v severnej Ázii a v Severnej Amerike. Zbierajú sa najmä v Kanade, čo vyplýva z histórie. Zber vo veľkom vykonávali indiánske kmene Huronov a Algonkinov, ktorí zo sušených plodov pripravovali vynikajúce ovocné placky. Známe pestované kanadského brusnice sa ale nevyrovnajú účinkom lesných plodov.
Odvar z plodov sa pripraví z polievkovej lyžice sušených brusníc, ktoré sa prelejú štvrť litrom vriacej vody. Má veľmi príjemnú farbu aj chuť.
Pri zápale hrubého čreva sa odporúča odvar zo 60 gramov sušených plodov, ktoré sa zalejú litrom studenej vody a na miernom ohni sa varia päť minút. Potom sa plody scedia a prelisujú, oboje sa zmieša a znovu prefiltruje. Pije sa po dúškoch v priebehu dňa.

77 prírodných prostriedkov na prevenciu a liečbu nájdete v novej knihe Svet prírodných antibiotík.