Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Knihy

Týždeň slovenských knižníc chce ku knihám priviesť čo najviac ľudí

Ilustračná snímka. Foto: TASR – Štefan Puškáš

Na všetkých pracoviskách a pobočkách knižnice čaká na návštevníkov bezplatný zápis nových čitateľov do knižnice, ale i možnosť vrátenia premeškaných výpožičiek zdarma.

Trenčín 5. marca (TASR) - V Krajskej knižnici Karola Kmeťka v Nitre sa v pondelok oficiálne začal 19. ročník podujatia Týždeň slovenských knižníc. V čase od 5. do 11. marca budú pod spoločným mottom Knižnice pre všetkých prebiehať rôzne aktivity, ktorých cieľom je zviditeľňovať knižnice a pritiahnuť ku knihám čo najviac ľudí.

Organizátormi sú Slovenská asociácia knižníc (SAK) a Spolok slovenských knihovníkov a knižníc (SSKK). Ambasádorom podujatia je už po piatykrát herec Slovenského národného divadla v Bratislave Ján Gallovič. „Pre mňa je fundamentálnym zdroj poznania, napredovania a duchovného rastu naozaj tá poctivá kniha, ktorá šuští papierom. Keď som bol oslovený, aby som sa stal ambasádorom tohto podujatia, tak som to rád prijal. Mám prirodzenú potrebu pomôcť knižniciam zviditeľniť sa a je pre mňa česť, že môžem byť sprievodcom otvorenia Týždňa slovenských knižníc, pretože práve knižnica je pre mňa zdrojom koncentrovanej ľudskej múdrosti," uviedol Gallovič.



Na Slovensku je v súčasnosti takmer 4000 registrovaných knižníc a podľa údajov SAK sa v nich nachádza približne 40 miliónov zväzkov kníh. "Týždeň knižníc je zameraný na prezentáciu týchto kultúrnych inštitúcií, kníh, knižnej kultúry a čítania. Je to aj o tom, že knižnice sú také nenápadné šedé myšky a tieto podujatia, stretnutia so spisovateľmi a ďalšie aktivity zviditeľňujú to neviditeľné, tie čitateľské zážitky a cez ne aj samotné knižnice. Myslíme si, že takéto podujatia sú veľmi dôležité a práve počas tohto týždňa to dávame najavo," uviedla predsedníčka SAK Emília Antolíková.



Ako pripomenula, počet knižníc na Slovensku sa neustále zmenšuje. Od roku 2006 klesol kvôli zlúčeniu alebo úplnému zrušeniu o 5000. "Je to veľa, ale ešte stále máme v porovnaní so zahraničím na Slovensku pomerne veľkú a hustú sieť knižníc. Dôležité je, aby to boli živé inštitúcie. Zastávame názor, že je lepšie mať menej knižníc, ale kvalitných, aby to neboli iba sklady kníh. V prípade, že tá knižnica je už len nejakým archívom, kde sa zhromažďujú knihy a nie je živým organizmom, tak v tom prípade je naozaj lepšie ju zrušiť, alebo zlúčiť s inou knižnicou," myslí si Antolíková.

Podľa jej slov by sa však nemali zatvárať školské knižnice, ktoré sú pri formovaní čitateľských návykov detí mimoriadne dôležité. "Žiaľ, zaniklo ich pomerne veľa, čo je dosť smutné, Myslíme si, že školské knižnice by fungovať mali. Lebo práve tam je ten začiatok práce s knihou. Až potom nasledujú iné, verejné, špeciálne, univerzitné, či vedecké knižnice. Školské knižnice sú veľmi dôležité a mali by sme dbať na to, aby ich zánik nebol taký rýchly," skonštatovala.

Týždeň slovenských knižníc okrem iného otvára ja podujatia tradičného Mesiaca knihy, ktorý počas marca prináša množstvo zaujímavých aktivít. K tým najznámejším patrí medzinárodné podujatie Noc s Andersenom, do ktorého sa v tomto roku zapojí vyše 10.000 detí a viac ako 240 verejných a školských knižníc.


Verejná knižnica M. Rešetku ponúka besedy, diskusie a kultúrny program



Stretnutia a besedy so spisovateľmi, diskusie, sprievodné akcie a kultúrny program čakajú pri príležitosti Týždňa slovenských knižníc od pondelka do nedele (11. 3.) na návštevníkov Verejnej knižnice Michala Rešetku v Trenčíne. Informovala o tom jej riaditeľka Gabriela Krokvičková.

„Na všetkých pracoviskách a pobočkách knižnice čaká na návštevníkov bezplatný zápis nových čitateľov do knižnice, možnosť vrátenia premeškaných výpožičiek zdarma, bezplatné využívanie internetu pre deti do 15 rokov, burza vyradených kníh v pracoviskách knižnice na Jaselskej ulici a pobočke Juh či výstava unikátnych kníh z fondu knižnice. Registráciu zadarmo v našej knižnici získajú aj občania, ktorých naša knižná hliadka prichytí na verejnosti s knižkou,“ priblížila riaditeľka.

O svoje vedomosti sa podľa nej podelia na besedách lekár, pedagóg a publicista Branislav Podhoranský, ktorý bude prezentovať príručku prvej pomoci všetkým, ktorí sa v práci alebo vo voľnom čase pohybujú v prítomnosti detí. Terapeutka a spisovateľka zaoberajúca sa psychosomatikou, psychogienou a vplyvom myslenia na zdravie človeka Antonia Krzemieňová bude diskutovať na témy "Je možné silou myšlienky ovládnuť iného človeka?" alebo "Kto sú manipulátori a kto manipulovaní?". O tom, ako úspešne komunikovať, porozpráva návštevníkom vysokoškolská pedagogička, špecialistka na výučbu slovenčiny, mediálna a komunikačná trénerka Oľga Škvareninová.


Knižnica M. Mišíka sa zapojila do Týždňa slovenských knižníc



Pobočky Mestskej knižnice Mikuláša Mišíka v Prievidzi sa zapojili do Týždňa slovenských knižníc. Od pondelka do 11. marca ponúknu v rámci celoslovenského podujatia besedu či bezplatný zápis pre nových čitateľov, informovala Nina Pekárová z Kultúrneho a spoločenského strediska v Prievidzi.

"Pobočky našej mestskej knižnice si pre verejnosť pripravili bezplatný zápis nových čitateľov, ktorý bude trvať počas celého týždňa. V pondelok sa uskutoční aj interaktívna beseda s Martinom Danišom o knižke pod názvom O chlapcovi, ktorý mal rád vôňu čokolády a vo štvrtok 8. marca sa na pobočke Zapotôčky bude konať športovo-edukatívne stretnutie so Sašou Kollárovou a deťmi Materskej školy na ulici J. Matušku," priblížila Pekárová.

Na všetkých pobočkách sa podľa nej budú konať i ďalšie najrozličnejšie podujatia pre všetkých, ktorí majú radi knihy. "Viac informácií o nich sa čitatelia dozvedia priamo na pobočkách na Zapotôčkach, v dome kultúry a na Kopaniciach," doplnila.

Týždeň slovenských knižníc už tradične vyhlasuje Slovenská asociácia knižníc a Spolok slovenských knihovníkov a knižníc. Devätnásty ročník s mottom Knižnice pre všetkých ostáva verný svojej dlhoročnej myšlienke - pozitívne zviditeľňovať knižnice v spoločnosti.