Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Knihy

Viliam Fischer pokrstil svoju knihu Srdce na dlani

Viliam Fischer Foto: TASR/Štefan Puškáš

Srdce na dlani pokrstil Viliam Fischer symbolicky rezom skalpela, krstnou mamou novej knižky sa stala jeho pacientka Monika Hakszerová s dcérou Natáliou.

Bratislava 26. februára (TASR) - Špičkový kardiológ, vysokoškolský pedagóg a občiansky kandidát na prezidenta Viliam Fischer uviedol do života v utorok (25. 2.) v Bratislave svoju druhú knihu Srdce na dlani.

Podľa autora ide o pokračovanie knižného titulu So srdcom na dlani, ktorý profesor Fischer vydal v roku 2001 v spolupráci s redaktorkou spravodajstva Slovenského rozhlasu Lýdiou Mrázovou.

Druhú knihu doplnil okrem iného o udalosti z detstva, ktoré mu zmenili život - kritickú situáciu jeho rodiny v roku 1942, otcov vstup do nemeckej strany či pobyt v lágri v Novákoch za ostnatým drôtom.

Foto: knihcentrum.cz
"Len vďaka tomu, že otec bol krajčír a šil veliteľovi a jeho rodine šaty, tak odďaľoval náš transport do Nemecka. Rodičia mi hovorili, že jeden - dva dni chýbali a už som Nemec, nie Slovák," povedal pre TASR Viliam Fischer, elitný lekár, ktorý v roku 1998 realizoval prvú úspešnú transplantáciu srdca na Slovensku.

V jeho knihe sa čitatelia dočítajú napríklad aj o udalostiach z roku 1968 a "likvidácii" primára bratislavskej neurochirurgie Karola Jácza.

"Prvýkrát som v mojom pracovnom živote zažil krivdu, nespravodlivosť a totálne nekompetentný zásah politiky do odborného medicínskeho života," prezrádza v knihe autor. Na prezentácii plnej známych osobností, profesorových priateľov, ale aj pacientov príbeh vynikajúceho odborníka zo Slovenska, ktorého zosadili z kresla prednostu neurochirurgickej kliniky v Bratislave a rok zostal bez práce, ďalej Fischer priblížil.

"Nechali ho emigrovať do Holandska. Vyhodili sme človeka, ktorý ako Slovák sa stal hlavným neurochirurgom Holandska," dodal na margo chirurga zo Slovenska, ktorého Kráľovská medicínska holandská akadémia vymenovala za hlavného odborníka pre neurochirurgiu v Holandsku.

Srdce na dlani pokrstil Viliam Fischer symbolicky rezom skalpela, krstnou mamou novej knižky sa stala jeho pacientka Monika Hakszerová s dcérou Natáliou. Koncom roka 2001 bola pani Monika pre uznávaného kardiológa nezvyčajný prípad. Do Ústavu srdcovo-cievnych chorôb prišla na Štedrý deň 24. decembra 2001 v piatom mesiaci tehotenstva s diagnózou natrhnutie hrudnej aorty.

"Tento prípad je absolútne svetový unikát, neviem, či je päť takých prípadov na svete. Je to jedna z najťažších operácií v kardiochirurgii, ale komplikovanejšie to bolo tým, že bola v piatom mesiaci tehotenstva. Pri tej operácii musíte nielen zastaviť srdiečko, ale aj cirkuláciu. Niekoľko minút nič nešlo," doplnil lekár k unikátnej operácii, pri ktorej boli vážne obavy, že operačný výkon plod matky neprežije. Operácia sa vydarila a pani Monika porodila v riadnom termíne zdravé dievčatko Natáliu. "Vzniklo z toho krásne bezprostredné priateľstvo. V pánovi profesorovi sme našli nielen špičkového odborníka, ale hlavne krásneho človeka, ktorého si veľmi vážime a ďakujeme za naše životy. Je to náš rodinný priateľ," povedala pre TASR Monika Hakszerová, krstná mama publikácie, ktorá vyšla vo vydavateľstve Verbis.