Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Knihy

Víťazka Anasoft litera Šikulová venovala knihu mame a tatovi do neba

Veronika Šikulová číta z víťaznej knihy Medzerový plod Foto: Anasoft litera

Tohtoročné udeľovanie literárnej ceny Anasoft litera bolo už desiatym vo svojej histórii.

Bratislava 24. septembra (Teraz.sk) - Víťazkou jubilejného desiateho ročníka Anasoft litera 2015 sa dnes v Bratislave stala Veronika Šikulová. Ocenenie si prevzala za knihu Medzerový plod, ktorá vyšla vo vydavateľstve Slovart.

Pri preberaní ceny nezabudla Šikulová pozdraviť „mamu a tatu hore do neba“. Ako o víťaznej knihe pre Teraz.sk skonštatovala: „Je to veľmi intímna výpoveď o rodine, o zomieraní, o manželstve, o deťoch, o smútku, o starnutí, aj o písaní. O tom, čo spisovateľ prežíva, pri samotnom písaní, aké otázky si kladie.“

Na snímke si Veronika Šikulová preberá cenu Anasoft litera 23. septembra 2015
Foto: Teraz.sk

Víťaznú knihu vyberala odborná porota, tento rok spomedzi 188 kníh. „Próza Veroniky Šikulovej predstavuje vyzreté literárne dielo, ktoré sa vyznačuje vitalitou a lyrizmom nezvyčajnej intenzity,“ zhodnotila víťaznú knihu porota. Šikulová si však podľa svojich slov nemyslí, že je Medzerový plod dôležitejšia kniha ako ostatné, ktoré napísala.

„Autorka v tejto knihe ponúka nesentimentálny príbeh tichého odchádzania blízkej osoby. Veronika Šikulová sa prejavuje ako suverénna majsterka slova. Jej príbeh je naplnený citlivosťou voči zdanlivo jednoduchým veciam života, citlivosťou, ktorá zasahuje do vedomia súčasníka,“ dodávajú porotcovia.

.



Tento rok boli medzi nimi literárny vedec a prekladateľ Adam Bžoch, filozof Marek Debnár, básnik a prekladateľ Valerij Kupka a literárne vedkyne Zora Prušková a Ivana Taranenková. Férovosť poroty podčiarkol aj prezident Andrej Kiska, ktorý odovzdávanie cien uviedol. „Úspešné firmy by mali časť svojho úspechu vracať, a to robia organizátori tejto súťaže,“ vyzdvihol prezident.

Počas slávnostného večera udelili aj Cenu čitateľov, o ktorej rozhodla verejnosť v internetovom hlasovaní. Jej víťazom sa stal Peter Balko s prózou Vtedy v Lošonci. Via Lošonc, ktorá vyšla vo vydavateľstve Kolomana Kertésza Bagalu.

Anasoft litera je najprestížnejšia literárna cena, ktorá sa už od roku 2006 udeľuje raz ročne za najlepšie pôvodné slovenské prozaické literárne dielo alebo za preklad pôvodného prozaického literárneho diela. Víťaz získa finančnú odmenu vo výške 10.000 eur. Laureátmi ceny sa doteraz stali Marek Vadas, Milan Zelinka, Alta Vášová, Stanislav Rakús, Monika Kompaníková, Balla, Víťo Staviarsky a dvakrát Pavel Vilikovský.