Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Knihy

Vo veku 91 rokov zomrel írsko-americký spisovateľ J. P. Donleavy

Na snímke spisovateľ James Patrick Donleavy Foto: Facebook

Donleavy, ktorého niekedy z hľadiska štýlu prirovnávali ku gigantovi írskej literatúry Jamesovi Joyceovi, bol svojho času pokladaný za jedného z najzábavnejších prozaikov sveta.

Londýn 15. septembra (TASR/TERAZ.sk) - Vo veku 91 rokov zomrel jeden z klasikov súčasnej prózy, írsko-americký spisovateľ a dramatik James Patrick Donleavy, ktorý sa do povedomia čitateľskej verejnosti dostal najmä kontroverzným humoristickým románom The Ginger Man (Ryšavec) z roku 1955. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AP.

Donleavy, ktorý sa narodil v New Yorku do rodiny írskych prisťahovalcov a posledné roky života prežil v Írsku, zomrel v pondelok vo svojom vidieckom sídle neďaleko írskej metropoly Dublin. Spisovateľovo úmrtie potvrdila vo štvrtok jeho osobná asistentka Deborah Gossová.

Donleavy, ktorého niekedy z hľadiska štýlu prirovnávali ku gigantovi írskej literatúry Jamesovi Joyceovi - autorovi svetoznámeho románu Ulysses - bol svojho času pokladaný za jedného z najzábavnejších prozaikov sveta.

Napriek tomu, že Donleavy je autorom viac ako desiatky románov, čitatelia si ho pamätajú najmä ako autora románu The Ginger Man vynikajúceho drsným a miestami obscénnym humorom, ktorý bol zároveň jeho prozaickým debutom.