Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Knihy

Vo zvolenskej knižnici sa začal Festival literatúry a kráľov čitateľov

Ilustračné foto, knižnica. Foto: TASR

Cieľom podujatia je priblížiť verejnosti slovenskú literatúru, motivovať k čítaniu a zvýšeniu záujmu o pôvodnú tvorbu.

Zvolen 20. septembra (TASR) - Diskusia o tvorivosti a písaní s názvom Ako chytiť múzu otvorila dnes popoludní v Krajskej knižnici Ľudovíta Štúra (KKĽŠ) vo Zvolene prvý Festival literatúry a kráľov detských čitateľov.

"Cieľom podujatia je priblížiť verejnosti slovenskú literatúru, motivovať k čítaniu a zvýšeniu záujmu o pôvodnú tvorbu," povedala pre TASR riaditeľka knižnice Milota Torňošová.

V trojdňovom programe sú besedy so spisovateľmi, prezentácie kráľov detských čitateľov, literárna tvorivá dielňa a ďalšie aktivity a to nielen v knižnici, ale aj v rôznych kultúrnych a verejných priestoroch Zvolena a okolia. "Zavíta k nám celkom 15 spisovateľov z celého Slovenska a 13 kráľov detských čitateľov," pripomenula riaditeľka.

Súčasťou programu sú aj autorské besedy, ktoré budú prebiehať v stredu 21. septembra v rovnakom čase v desiatke zvolenských stredných a základných škôl a tiež na Sliači. Študenti a žiaci sa tak stretnú so známymi osobnosťami slovenskej literatúry, akými sú Jozef Banáš, Roman Brat, Juraj Červenák, Danuša Dragulová-Faktorová, Silvia Bystričanová, Marta Fartelová, Peter Holka, Eňa Rúčková, Tomáš Ulej, Marek Zakopčan. Zároveň sa králi detských čitateľov stanú svedkami dramatizácie povesti Na Vígľašskom zámku.

Festival z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.