Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Knihy

Vychádza klasický epický fantasy román Trón zo skla

Publikácia Trón zo skla od Sarah J. Maas. Foto: slovart.sk

Maasovej romány sú premyslené, nemajú žiadnu "vatu", ale čo je najdôležitejšie, autorka sa každou knihou zlepšuje a fanúšikovia po celom svete to dokážu oceniť.

Bratislava 3. augusta (TASR) – Fantasy román Trón zo skla z pera americkej autorky Sarah J. Maas prichádza v týchto dňoch na pulty slovenských knižných obchodov. TASR informovala marketingová manažérka vydavateľstva Slovart Alexandra Petrášová.

Sarah J. Maas je momentálne najvychytenejšia autorka na poli young adult (YA) fantasy. Jej debut Trón zo skla privodil návrat ku klasickej epickej fantasy pre tínedžerov, kde dlhé roky dominovali postapokalyptické a dystopické romány.

S jej sériou Trón zo skla vstúpili do YA literatúry trochu starší hrdinovia a hrdinky, ktoré sa ničoho neboja. Od začiatku augusta je na pultoch slovenských kníhkupectiev tretí diel pod názvom Zrodená z ohňa (preklad Zuzana Kamenská), ktorému predchádzali Koruna z temnoty a Trón zo skla (preklad Elena Guričanová).

Maasovej romány sú premyslené, nemajú žiadnu "vatu", ale čo je najdôležitejšie, autorka sa každou knihou zlepšuje a fanúšikovia po celom svete to dokážu oceniť. Jej knihy sa pravidelne objavujú na prvom mieste v rebríčku bestsellerov New York Times. Z jej dvoch knižných sérií, ktoré vychádzajú paralelne, sa predali viac ako tri milióny výtlačkov.

Tento rok vo vydavateľstve Slovart ešte vyjdú dve sprievodné novely k sérii Trón zo skla a kniha maľovaniek zo sveta Trón zo skla, budúci rok prinesie vydavateľstvo pre slovenských čitateľov a čitateľky aj prvé dva diely novej série Na dvore z tŕňov a ruží.

Svetom hlavnej hrdinky Celaeny Sardothien sú očarení mladí čitatelia na celom svete, knihy vyšli v preklade v 29 jazykoch a štvrtá kniha Kráľovná v tieňoch (vydavateľstvo ju pripravuje na marec 2017) vyhrala ocenenie ako najlepšie YA sci-fi/fantasy roku 2015 na portáli Goodreads.

Sarah J. Maas (1986) je rodená Newyorčanka, no žila aj v Pensylvánii a Kalifornii. Prvú verziu románu Trón zo skla napísala už ako šestnásťročná. Keď práve nepracuje na novej knihe a "nezávisláči" na sociálnych sieťach, pozerá všetko možné od Star Wars až po filmy Hayao Miyazakiho, alebo číta klasické rozprávky.