Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Knihy

Československo bolo teritóriom agenta CIA s pasom domáceho diplomata

Foto obálky knihy Agent s pasom diplomata Foto: Marenčin PT

Odhaľte zákulisie špionážnych hier v ére bývalého režimu. Nič nie je vymyslené, všetko samé fakty. Až na tie mená ...

Bratislava 14. septembra (Teraz.sk) – Volá sa Richard Švehla. Býval diplomatom. V Československu. Ale to bola len jedna strana mince. Richard Švehla pracoval pre americkú špionážnu službu CIA - v konečnom dôsledku teda pre americkú vládu. Diplomat však podľa vlastných slov nezradil vlasť, iba prebehol na druhú stranu. Chcel uniknúť pred prudko sa meniacimi politickými a spoločenskými pomermi. Tak to sám povedal svojmu priateľovi, novinárovi Michalovi Havranovi, ktorý napísal o agentovi Švehlovi pútavú knihu Agent s pasom diplomata. V týchto dňoch ju vydalo vydavateľstvo Marenčin PT. Autor podáva čitateteľovi tento príbeh štýlom literatúry faktu. „Dej tejto knihy sa viac či menej pridržiava faktov a je zasadený do chronológie, kontextu a súvislostí prevratnej doby. Skutočné meno hlavnej postavy ako aj jeho manželky neuvádzam z pochopiteľných dôvodov. Podobnú metódu som zvolil aj v prípade niektorých iných mien. Buď v knihe vystupujú, alebo mi pomohli osvetliť viaceré detaily. Pretože hlavnú postavu poznali pracovne aj osobne. Niektoré osoby však pozorný čitateľ spozná sám,“ povedal autor knihy, publicista Michal Havran starší. Autor vnímal príbeh nielen ako človek, ktorý bol s diplomatom v kontakte ako s priateľom. Vnímal ho predovšetkým ako novinár. „Richard by sa za mňa za túto knihu nehneval. Radšej by vytiahol fľašu vodky, nalial na ruský spôsob po dvesto gramov a mocným hlasom by zvolal: Nu daváj na naše zdarovie!,“ dodal s úsmevom Havran.

Michal Havran st., (1945, Rybník nad Hronom) je zahraničnopolitický komentátor a publicista. Vyštudoval žurnalistiku na FFUK v Bratislave. Počas štúdií pracoval pre denník SMENA, spoluzakladal denník SME. Pôsobil na University of Maryland a v časopise CONGRESSIONAL QUARTERLY. Špecializuje sa na americkú zahraničnú politiku a arabské krajiny. Je autorom komentárov a reportáží, napísal knihu Sága Billa a Moniky o milostnom škandále prezidenta Clintona. Žije a tvorí v Bratislave.

Takto sa to začalo
Prečítajte si úryvok z knihy Agent s pasom diplomata.
A vtedy dostal nápad. Z dokumentu urobí kópiu, odovzdá ju Američanom, a tým si získa novú budúcnosť. Preto si na tejto recepcii dával veľký pozor najmä na jednu vec: nesmie sa opiť. A to sa mu zdalo ťažšie, ako preniesť Lomnický štít na dunajskostredské námestie. Pretože Richard Švehla sa na každej recepcii opil pod obraz boží. Keď sa tajnej správy v žltej obálke konečne zbavil, posunúc ju v bočnom salóniku rezidencie mladému Američanovi, s ktorým bol už dávnejšie v kontakte, nenápadne, po anglicky, sa vytratil.