Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Knihy

Vychádza kniha Dejiny Slovenska veselo i vážne od Antona Hrnka

Poslanec NR SR Anton Hrnko (SNS) na archívnej fotografii. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Kniha je novinkou na pultoch slovenských kníhkupectiev.


Bratislava 8. decembra (TASR) – Dejiny Slovenska veselo i vážne z pera Antona Hrnka sú novinkou na pultoch slovenských kníhkupectiev. Vyšli v edícii Návraty. Za účasti autora ju dnes večer prezentovalo v Bratislave vydavateľstvo Štúdio humoru a satiry. Do života ju uviedli predseda Národnej rady SR Andrej Danko, minister obrany Peter Gajdoš a spisovateľ Anton Hykisch.

"Chýbajú nám zasvätené debaty o našich dejinách," uvádza sa v tiráži knihy. "Akoby sme sa báli našich dejín. Na to, aby sme viedli takéto debaty, je potrebné našu históriu poznať."

Touto knižkou chce Hrnko osloviť najmä mladých ľudí vydávajúcich sa na modernú vandrovku, na skusy do šíreho sveta. Aby vedeli, odkiaľ sú, čo trápilo a zamestnávalo ich predkov, čo títo predkovia dosiahli, čo "pobabrali". Aby si boli vedomí svojej povinnosti pokračovať v ich odkaze a aby v cudzom svete nestratili orientáciu ako Strakonický gajdoš zo známej hry.

Knihu ilustroval 50 ilustráciami výtvarník Milan Stano, ktorý sa dlhodobo venuje tomuto špecifickému druhu historizujúcej karikatúry. V jeho ponímaní je naša história tým, čo by sme mali poznať a vedieť si z nej utiahnuť.

"Text knihy je vážny, veselé sú príbehy, ktoré dokreslil Milan Stano ako ilustrátor, jednotlivé udalosti z dejín premyslel takým spôsobom, že vytvárajú fixáciu tej udalosti aj úsmev. Nie sú to žiadne akademické dejiny, je to sumár poznatkov o slovenských dejinách, ktoré by mal vedieť každý maturant. Čím sú dejiny mladšie, tým zložitejšie je o nich písať, pretože je veľmi veľa vykladačov, ktorí z rôznych dôvodov tieto dejiny vykladajú ináč a tam musí človek trocha dávať pozor, aby sa nedostal na tenší ľad," povedal pre TASR autor Anton Hrnko.

"Chcem povedať, aby sme sa my, Slováci, ako slovenský národ nebrali až tak vážne, pretože národ, ktorý prežil toľko ako slovenský, mal by na svoju históriu pozerať trocha z vrchu aj úsmevne. Keď Anton Hrnko knižku dokončil, chcel, aby som tam dal vážne kresby, ktoré by reprezentovali celú našu históriu. Ja som ale hovoril, že práve na ten vážny text by sa hodili kresby veselé. Veselou formou sa dá povedať omnoho viac než vážnymi citáciami," doplnil ilustrátor Milan Stano.