Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Knihy

Vychádza kniha Marián Gáborík, ľadovou triešťou ju pokrstil Ján Filc

Na snímke zľava autori knihy "Marián Gáborík - Otec a teraz to už môžeš vydať" otec hokejistu Pavol Gáborík a Andrej Miklánek a krstný otec Ján Filc na krste knihy v Bratislave 13. novembra 2014. Foto: TASR/Martin Baumann

Kniha odkryje čitateľovi život hviezdy profesionálneho športu, radostné i smutné obdobia, s jeho vrcholmi i pádmi. Nahliadnete do zákulisia obrovskej šou nazývanej NHL.

Bratislava 13. novembra (TASR) – Kniha Marián Gáborík s podtitulom Otec, teraz to už môžeš vydať prichádza v týchto dňoch na pulty slovenských knižných obchodov. Novinku z vydavateľstva Ikar dnes večer v bratislavskom kníhkupectve Panta Rhei za účasti rodičov nášho úspešného hokejistu Pavla a Silvie Gáboríkovcov uviedol do života tréner slovenských majstrov sveta zo švédskeho Göteborgu Ján Filc.

Kniha Marián Gáborík je inšpirujúci životný príbeh výnimočného hokejistu, prerozprávaný tým najpovolanejším človekom – jeho vlastným otcom Pavlom. Ten rozpráva o svojom synovi, ktorý sa vo svojej profesii dostal na úplný vrchol. Dosiahol ho vďaka svojej vôli, talentu, ale aj vďaka obrovskej podpore zo strany najbližšej rodiny.

Kniha odkryje čitateľovi život hviezdy profesionálneho športu, radostné i smutné obdobia, s jeho vrcholmi i pádmi. Nahliadnete do zákulisia obrovskej šou nazývanej NHL. Pred vašimi očami sa budú odvíjať inšpiratívne ľudské príbehy vysvietené v žiare reflektorov, no i tie, ktoré sa prepadli do čiernych priepastí športových neúspechov. Mariánov príbeh je síce nerozlučne spätý s hokejom, ale táto kniha nie je len o hokeji. Ponúka emotívny obraz o človeku, ktorého sláva presiahla slovenské hranice – tvrdé tréningy, pomalé stúpanie po rebríčku hokejových schopností, boj so zraneniami, smrť priateľa Pavla Demitru, tvrdé testy psychickej odolnosti, pády a opätovné návraty na ťažko vybojované pozície v srdciach fanúšikov. Spoznajte Mariána Gáboríka, ako ho nepoznáte.



Ako to začalo

Pavol Gáborík si od narodenia syna Mariána robil zápisky, neskôr ho intenzívne sprevádzal na jeho potulkách hokejovým svetom. Tieto jeho poznámky v písomnej podobe v konečnom dôsledku poslúžili na vydanie tejto knihy. Popritom Pavla Gáboríka spovedal Andrej Miklánek.

Andrej Miklánek vyštudoval Fakultu telesnej výchovy a športu UK v Bratislave. Svoju profesionálnu kariéru spojil s médiami. V detských a juniorských kategóriách obliekal dres hokejového klubu Dukla Trenčín – mesta, kde sa narodil. Nikdy však hokej nehral na vrcholovej profesionálnej úrovni.

„Keď nám syn odišiel do Ameriky, tak sme všetko sledovali, vtedy to bolo horšie, internet ešte nebol, bolo to zložitejšie cez telefonáty. Keď sa uchytil v Minnesote, tak všetky možné výstrižky z novín, či to bol Star Tribune alebo v našich novinách, všetko som odkladala, máme to pobalené v šanónoch. Postupne s manželom sme rozmýšľali, že by bolo dobré dať to na papier. Keď sme šli na dovolenku, vždy sme niečo napísali. Musela som ho aj postrčiť – poď ideme písať. Bola to aj jeho snaha, aby sme spolu niečo urobili,“ povedala pre TASR Silvia Gáboríková.

Pavol Gáborík zalistoval v pamäti, kedy napísal prvé riadky. „Bolo to už dávno, niekedy okolo draftu v roku 2000. Tam boli prvé veľké emócie, videl som možnú budúcu cestu Mariána, náznak toho, že môže v NHL existovať. To bol sen pre neho aj pre nás. Od tej doby sa to pomaličky zbieralo, manželka je pedantná dáma a všetko ukladala. Keď mal Marián Stanley Cup nad hlavou, veľká časť vízie už bola za ním. A vtedy mi povedal – otec, už to môžeš vydať.“

Fotogaléria z krstu knihy:




Krstným otcom knihy je tréner majstrov sveta Ján Filc. Ak by bol dnes večer pri krste aj Marián, adresoval by mu tieto slová: „Nech sa mu predovšetkým vyhýbajú zranenia. Všetko, čo robí, robí dobre, nielen na ľade, ale aj mimo ľadu, robí to dobre aj v rámci rodiny. Som veľmi rád, že pre našu mládež existuje taký pozitívny vzor, vychádzajúci z hokeja, akým sa Marián stal.“

„Záber do športových aktivít nášho vydavateľstva sme už začali knižkami Tajné preteky zo zákulisia Tour de France a Môj život o trénerovi Alexovi Fergusonovi. Pokračujeme knihou Marián Gáborík, ktorá, predpokladám, má veľkú šancu stať sa jednou z najúspešnejších zo športového prostredia,“ doplnila pre TASR riaditeľka vydavateľstva Valéria Malíková.

Zo zápiskov sa nečakane stala kniha

"Kniha odkrýva život hviezdy profesionálneho športu, radostné i smutné obdobia, s jeho vrcholmi i pádmi. Nahliadnete do zákulisia obrovskej šou nazývanej NHL. Pred vašimi očami sa budú odvíjať inšpiratívne ľudské príbehy vysvietené v žiare reflektorov, no i tie, ktoré sa prepadli do čiernych priepastí športových neúspechov. Mariánov príbeh je síce nerozlučne spätý s hokejom, ale táto kniha nie je len o hokeji. Ponúka emotívny obraz o človeku, ktorého sláva presiahla slovenské hranice - tvrdé tréningy, pomalé stúpanie po rebríčku hokejových schopností, boj so zraneniami, smrť priateľa Pavla Demitru, tvrdé testy psychickej odolnosti, pády a opätovné návraty na ťažko vybojované pozície v srdciach fanúšikov," uvádza vydavateľstvo Ikar, ktoré prináša knihu na slovenský trh. Publikácia obsahuje 264 strán, na 32 sú zobrazené fotografie.



"Zápisky a poznámky o Mariánovej kariére som si začal písať krátko po vstupnom drafte. Nikdy by ma nenapadlo, že raz z toho bude knižka," uviedol na štvrtkovom krste Pavol Gáborík. Otec úspešného hokejistu zároveň prezradil, ako vznikla veta, ktorú obsahuje dielo v podtitule: "Keď Marián vyhral Stanleyho pohár a zdvihol trofej nad hlavu, pozrel sa bokom na mňa a zakričal: 'Už tie zápisky môžeš konečne vydať, otec'." Autor publikácie Andrej Miklánek dodal: "Kniha vznikla veľmi rýchlo, jej základom sú zápisky Mariánovho otca. Predpokladal som, že práve zisk Stanleyho pohára bude pre Mariána impulzom, aby súhlasil s jej vydaním."

Krstný otec knihy Ján Filc pred 16 rokmi ako prvý kouč zobral vtedy ešte len 17-ročného Gáboríka na medzinárodné podujatie, Slovensko na svetovom šampionáte hráčov do 20 rokov získalo aj zásluhou trenčianskeho rodáka bronz. "Marián má v sebe unikátnu vec, je jedným z mála hráčov, ktorí sú schopní v plnej rýchlosti vystreliť rýchlo švihom a prekvapiť tak súperovho brankára. Je všeobecne známe, že bránenie nie je jeho obľúbenou činnosťou, ale každý má nejaké tie pozitíva a negatíva. Každopádne je to skvelý hokejista," povedal na Gáboríkovú adresu Filc.