Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Knihy

Vychádza kniha Volám sa Malala

Foto: Ikar

Postrelenie ju temer zabilo a navždy poznačilo jej tvár. Vyvolalo odpor na celom svete a knižná novinka Volám sa Malala to výstižne a pútavo opisuje.

Bratislava 15. apríla (TERAZ.sk) - Malala Jusafzaiová je dievča, ktoré na jeseň roku 2012 postrelil bojovník Talibanu. Vypálil tri guľky na neozbrojenú školáčku a z toho dvakrát trafil jej priateľky. Neskôr, keď sa ako zázrakom vyliečila, vystúpila v OSN a nominovali ju na Nobelovu cenu mieru. Postrelenie ju temer zabilo a navždy poznačilo jej tvár. Vyvolalo odpor na celom svete a knižná novinka Volám sa Malala to výstižne a pútavo opisuje.

Keď sa narodila, všetci ľudia z dediny ľutovali mamu a nikto negratuloval otcovi. Syn sa víta výstrelmi z pušky, dcéra sa schováva za záves. Životná úloha? Pripravovať jedlo a rodiť deti. Napriek tomu dokázala svojim hlasom a činmi inšpirovať milióny ľudí na celom svete.

Malala mala šťastie, že sa narodila osvietenému propagátorovi šírenia vzdelania, človeku, čo neúnavne zakladal a viedol školy. Mala podmienky, ako skoro žiadna z jej priateliek. Je živým dôkazom toho, že pokiaľ dieťa aj v tom najzaostalejšom prostredí dostane šancu, jeho potenciál sa môže plne rozvinúť.

Keď Taliban prevzal vládu nad údolím Svát v Pakistane, jedno malé dievča sa odvážilo nahlas protestovať. Malala odmietla dať sa umlčať a bojovala za právo na vzdelanie pre seba aj ostatné dievčatá.

V utorok 9. októbra 2012, keď mala pätnásť rokov, takmer za to zaplatila životom. Keď sa vracala autobusom zo školy domov, bojovníci Talibanu jej z tesnej blízkosti strelili do hlavy. Len málokto veril, že prežije. Malalino zázračné uzdravenie vo Veľkej Británii ju, naopak, nasmerovalo na jedinečnú cestu z odľahlého údolia v severnom Pakistane až do sály Organizácie Spojených národov v New Yorku. Ako šestnásťročná sa stala symbolom mierového protestu a najmladšou laureátkou na Nobelovu cenu za mier v histórii.

Prečítajte si úryvok z knihy Volám sa Malala.