Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Knihy

Záhorácki permoníci zablúdia aj do chalúpky zo skalických trdelníkov

Štefan Nižňanský: Záhorácki permoníci Foto: Vydavateľstvo Matice slovenskej

Knižka z pera Štefana Nižňanského vypĺňa Povesťovú mapu Slovenska. Ako ale skončil zlý čarodejník Sajchudžin, ktorý vyslovil nad rozprávkovým kráľovstvom kliatbu?

Bratislava 23. marca (TASR) – Kniha rozprávok s názvom Záhorácki permoníci z pera Štefana Nižňanského prichádza v týchto dňoch na pulty slovenských knižných obchodov. Ilustroval ju Miroslav Knap, vydala Matica slovenská v edícii Povesťová mapa Slovenska. Knižka obsahuje CD s pesničkami.

V chalupe pod obrovskou lipou býva dedko Slaninka s babkou Dankou, v čarovnej záhrade sídli rozprávkové kráľovstvo capka Gregora Veľkého, kde žije mnoho zvieratiek, ale aj 12 trpaslíkov permoníkov, ktorí s vnúčatami Paťkom a Viktorkom zažívajú nové dobrodružstvá. Spoločne sa vyberú hľadať stratené slnko a pritom nájdu aj zimnú babku Snežanu a objavia nové jaskyne, v podzemnej krajine Dutánia stretnú františkánskeho mnícha z Čierneho kláštora i krásnu kňažnú Skalicu, v rozprávke sa dostanú do trdelníkovej chalúpky postavenej zo slávnych skalických trdelníkov, pocestujú do Afriky, ba aj do vesmíru... Ale ako vlastne skončil zlý čarodejník Sajchudžin, ktorý vyslovil nad rozprávkovým kráľovstvom kliatbu?

Informáciu pre TASR poskytol autor a vydavateľstvo Matica slovenská.