Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Knihy

Vychádza pokračovanie knižky pre teenagerov Život Adama 2

Peter Opet: Život Adama - Zápisky rebela z piatej triedy Foto: Vydavateľstvo Ikar

Autor knihy Peter „Petko“ Opet, známy zo skupiny Polemic, sa v nej opäť inšpiroval príbehmi svojho syna – tentoraz už šiestaka Adama, ktorý je zábavný, rebelský, prchký.

Bratislava 20. septembra (TASR) - Jedna z najpredávanejších kníh pre teenagerov Život Adama od Petra „Petka“ Opeta sa dočkala svojho pokračovania. Vydavateľstvo Ikar za účasti autora aj hlavného protagonistu, syna Adama, predstavilo dnes večer pokračovanie teenagerského bestselleru Život Adama 2. Do života ho uviedli známy moderátor Marcel Forgáč a herec Róbert Jakab.

Autor knihy Peter „Petko“ Opet, známy zo skupiny Polemic, sa v nej opäť inšpiroval príbehmi svojho syna – tentoraz už šiestaka Adama, ktorý je zábavný, rebelský, prchký. Ako každý šiestak aj on má rád dobrodružstvo, niekedy vo svete virtuálnom, niekedy aj v realite. Možno práve preto sa s ním vedia stotožniť deti v jeho veku. Prvý diel knihy Život Adama sa stal jednou z najpredávanejších kníh minulého roka v edícii YOLi.

„Ahoj, som šiestak Adam. Mám jedenásť rokov, veľa záľub, dvoch súrodencov aj dvoch rodičov. Som normálny školák, ktorého zaujímajú baby, zábava, pyrotechnika, longboard, muzika aj hranie sa na počítači. Život ma baví, keď je poriadna sranda! Ale sranda sa však nedá skĺbiť s povinnosťami. Priznávam, občas som trochu prchký a povinnosti aj krivdu znášam ťažko. Za všetko však môžu hormóny. Učili sme sa o nich na prírodovede. Ja tomu príliš neverím, lebo som hormóny nikdy nevidel. Ale vyhovoriť sa na ne dá kvalitne,“ uvádza v úvode knižky autorov syn Adam.

„Život Adama je divokejší a divokejší. Je stále o čom písať a materiálu už mám pomaly na ďalšiu knihu. Na jednej strane ako rodič som niekedy na prášky, na druhej strane mi to prináša situácie, že to stačí len prepísať doslova na papier, čo sa udialo. Prvá knižka mala veľký ohlas, z čoho sa teším. Jej písanie prišlo tak trocha spontánne. Môj syn má tak divokú pubertu už od deviatich rokov, že ako rodičia sme najprv nechápali, čo sa deje. Potom sme zistili, že to je už puberta, ale prišla o štyri roky skôr, ako píšu knižky. Jedného dňa som sa zamyslel, že toto, čo sa u nás deje, je na knihu. Tak som napísal a zrazu je zo mňa spisovateľ,“ povedal pre TASR Opet.

Časť výnosu z predaja knihy pôjde na charitatívne účely. „Vydavateľ a predajca sa dohodli, že päť percent z ceny knižky do konca roka pôjde pre nadáciu Kvapka nádeje. Teším sa, aj s kapelou Polemic dostávame často ponuky na podporu charitatívnych akcií. Snažíme sa vyhovieť, aj keď nie je možné vyjsť v ústrety všetkým,“ dodal autor.

„Prekvapilo nás, že vydavateľstvo aj predajca sa rozhodli venovať päť percent z predaja našej nadácii. Je to na pomoc detskej onkológii, na pomoc transplantačnej jednotke kostnej drene Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou na bratislavských Kramároch. Z týchto peňazí bude zabezpečená modernizácia a renovácia izieb tejto jednotky,“ doplnil Štefan Bernát, správca Nadácie Kvapka nádeje.

Autor knihy Peter „Petko“ Opet (*3.5.1972) vyrástol v Novom meste nad Váhom. Sám seba považuje za muzikanta, speváka, autora hudby a textov realizujúceho sa hlavne v skupine Polemic. Štart spisovateľskej dráhy mu priniesol prvorodený syn Adam, hlavný hrdina kníh Život Adama a Život Adama 2.