Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Knihy

Na vydávanie slovenskej a prekladovej literatúry opäť pôjde 50.000 eur

Tlačová konferencia Ministerstva kultúry SR (MK SR), spoločnosti SLOVNAFT, a.s., a Stredoeurópskej nadácie sa uskutočnila v utorok 20. januára 2015 v priestoroch Dvorany MK SR na Námestí SNP v Bratislave. Témou bol druhý ročník grantového programu Pro Libris na podporu vydávania mladých slovenských autorov a prekladov európskych diel. Na snímke knihy vydané v grantovom programe. Foto: TASR/Štefan Puškáš

"Tento druh literatúry by bez takejto podpory v takom rozsahu nevyšiel," konštatoval minister kultúry.

Bratislava 20. januára (TASR) - Grantový program Pro Libris pokračuje aj tento rok. Na podporu vydávania pôvodných diel slovenských autorov a prekladov súčasnej európskej tvorby pôjde tak ako vlani 50.000 eur.

Prvý ročník označil minister kultúry Marek Maďarič za veľmi úspešný, pričom vyzdvihol finančnú pomoc spoločnosti Slovnaft, ktorý znova poskytol uvedenú sumu. "Tento druh literatúry by bez takejto podpory v takom rozsahu nevyšiel," konštatoval Maďarič na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave s tým, že ojedinelá pomoc je dôležitá, ale dôležitejšie je, keď sa v nej pokračuje.



Minulý rok sa vďaka Pro Libris podporilo vydanie 18 kníh, z toho 12 prekladov súčasných európskych autorov a šesť pôvodných slovenských diel. K dnešnému dňu sa z nich na trh dostalo desať, zvyšné by mali byť vydané v priebehu januára až marca.



Generálny riaditeľ Slovnaftu Oszkár Világi prišiel s návrhom na motivovanie ľudí k čítaniu kníh. Avizoval, že s tým chcú začať tento rok v spolupráci so Stredoeurópskou nadáciou, ktorá vyhlásila druhý ročník Pro Libris. Vysvetlil to tým, že by bolo dobré, keby ľudia neboli iba na internete a načítali si len titulky, ale viac siahali po knihách. "Chceme, aby tí, ktorí predtým čítali a teraz si myslia, že je lepšie pozerať Facebook, sa vrátili ku knihám," dodal Világi.



Grantová schéma Pro Libris je opäť zameraná na mladých slovenských autorov do 35 rokov a prekladovú európsku umeleckú literatúru s akcentom na diela zo strednej a východnej Európy. Na prvú oblasť pôjde 15.000 eur, zvyšok na prekladovú tvorbu. Novinkou v rámci žánrov, ktoré pokrýva grantová schéma, je umelecká reportáž.

Maďarič deklaroval, že ministerstvo kladie dôraz na podporu literatúry, a to zvýšením dotačnej sumy na túto oblasť, ako aj pokračovaním festivalu Dni slovenskej literatúry. Napríklad na podporu prekladov pôjde prostredníctvom programu SLOLIA 70.000 eur.