Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Knihy

Vydavatelia žiadajú, aby Panta Rhei nevnášala na trh nekalé praktiky

Autogramiáda českého scénaristu, dramatika a herca Zdeňka Svěráka (vpravo) v kníhkupectve Panta Rhei v Bratislave Foto: TASR/Michal Svítok

Dvadsaťštyri slovenských vydavateľov je znepokojených z vývoja na slovenskom knižnom trhu. Dôvodom sú zmeny pomerov v najväčšej knižnej sieti Panta Rhei.

Bratislava 2. marca (TASR) - Dvadsaťštyri slovenských vydavateľov je znepokojených z vývoja na slovenskom knižnom trhu. Dôvodom sú zmeny pomerov v najväčšej knižnej sieti Panta Rhei. Obávajú sa monopolizácie, obmedzenia činnosti niektorých vydavateľstiev či zúženia ponuky knižných titulov. Vyzývajú sieť Panta Rhei, aby sa vrátila k pôvodným praktikám a nevnášala do knižného trhu aroganciu a nekalé praktiky.

"Postupné ovládnutie siete kníhkupectiev Panta Rhei, najväčšieho slovenského vydavateľstva Ikar a najväčšej knižnej distribúcie Ikar finančnou skupinou J&T, ako aj kroky, ktoré začali tieto spoločnosti podnikať, vnímame ako snahu o ovládnutie a monopolizáciu slovenského knižného trhu," píšu v spoločnom vyhlásení slovenskí vydavatelia.

Postupy, ktoré pri tomto procese Panta Rhei používa, nepovažujú za korektné a poctivé. "Pretože vnášajú do knižného trhu aroganciu a nekalé praktiky," tvrdia vydavatelia. Ako príklad uvádzajú návrhy neprimeraných a pre vydavateľov výrazne nevýhodných obchodných a rabatových podmienok, návrhy o výhradnom dodávaní našich kníh prostredníctvom distribúcie Ikar, alebo nedávno medializovaná situácia v pripravovanom nákupnom centre City Arena Trnava. Tam Panta Rhei pri snahe získať obchodný priestor prekročila podľa vydavateľov hranice etického správania voči konkurencii.

Vydavatelia si uvedomujú, že práca s knižkami je v mnohom podnikanie ako každé iné, ale považujú za dôležitú kultúrnu a vzdelávaciu súčasť spoločnosti, ktorá sa nedá vždy vyčísliť v tabuľkách a peniazoch. "Prístup, ktorý sa Panta Rhei snaží presadiť, môže dospieť k citeľnému zúženiu ponuky knižných titulov, obmedzeniu činnosti niektorých vydavateľstiev a útlmu najmä v oblasti okrajových žánrov, ktoré prinášajú aj inú ako čisto komerčnú literatúru," píšu vo vyhlásení vydavatelia.

Nemyslia si, že by bolo dobré, aby slovenský knižný trh ovládol jeden distribútor, ktorý bude môcť následne z pozície sily diktovať podmienky vydavateľom na jednej strane a kníhkupcom na strane druhej. Domnievajú sa, že jedinou schodnou cestou pre fungujúci knižný trh na Slovensku je cesta vzájomného rešpektu, dialógu a spolupráce na zásadách obojstrannej výhodnosti.

"Preto vyzývame Panta Rhei na prehodnotenie svojich krokov z uplynulých mesiacov voči svojim obchodným partnerom, vydavateľom i voči svojej konkurencii a návrat k praktikám, vďaka ktorým sa sieť Panta Rhei stala v minulých rokoch lídrom i inšpirátorom pre partnerov aj konkurenciu, a vďaka ktorým sa významne zaslúžila o zvýšenie kultúry predaja kníh na Slovensku," uzatvárajú vydavatelia.