Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Knihy

Vydavateľstvo DAJAMA sa venuje aj propagácii turistických chodníkov

Ilustračné foto. Na snímke turista kráča po chodníku smerom do Velickej doliny vo Vysokých Tatrách 13. júla 2015. Foto: TASR/Oliver Ondráš

O tom, že DAJAMA vydáva kvalitné a účelné publikácie, svedčí víťazstvo v prestížnej medzinárodnej súťaži Tourmap 2015 v Prahe.

Bratislava 13. septembra (TASR) – Bratislavské Vydavateľstvo DAJAMA je na Slovensku jediné, ktoré sa systematicky a dlhodobo venuje našim regiónom - poznávaniu ich prírodných krás pešou turistikou i na bicykli, tiež kultúrnych a technických pamiatok či rôznych pozoruhodností.

Vydalo vyše 240 turisticko-geografických publikácií v slovenčine aj vo viacerých jazykových mutáciách, čím robí propagáciu našej krajiny i v zahraničí. O tom, že vydáva kvalitné a účelné publikácie, svedčí víťazstvo v prestížnej medzinárodnej súťaži Tourmap 2015 v Prahe, kde knižný sprievodca Najkrajšie cyklotrasy (Bratislava a okolie) získal titul najlepší touristguide medzi knihami z celého sveta.

"Podobným grafickým a obsahovým štýlom vydávame aj ďalšie tituly rôznych knižných turistických sprievodcov," potvrdil pre TASR riaditeľ vydavateľstva DAJAMA Daniel Kollár.

Nie je náhoda, že on sa venuje takejto vydavateľskej činnosti. Je vzácnym príkladom, keď turistika ako záľuba prerastie do záľuby pracovnej a pretrváva desaťročia. Turistike sa systematickejšie venuje od začiatku 80. rokov minulého storočia, keď začal študovať geografiu na vysokej škole.

"V rámci štúdia sme podnikali množstvo turistických výletov. Ako geograf som využíval všetky informácie, ktoré som počas turistických výletov zaznamenal. Od roku 1996, keď vzniklo vydavateľstvo DAJAMA, ktoré sa venuje predovšetkým turistickej literatúre, turistická záľuba prerástla do pracovnej záľuby a už sa prelína s prácou. Napríklad v rámci edície S batohom po Slovensku, kde sme zmapovali v 17 dieloch všetky najzaujímavejšie turistické chodníky, to bola turistika počas mnohých týždňov, lebo jeden diel vznikal asi rok. Samozrejme mali sme to viacerí podelené," uviedol pre TASR Kollár.

Toto vydavateľstvo je od roku 2004 nakladateľom časopisu Krásy Slovenska, ktorý vydáva Klub slovenských turistov. Okrem spomínanej knižnej edície medzi ďalšie patria: Regióny bez hraníc, Poznávame Slovensko, Na starých pohľadniciach, Kultúrne Krásy Slovenska, Prírodné Krásy Slovenska, Slovensko z oblakov a Po Slovensku.

"Novinkami edície Po Slovensku, ktorá už má vyše desať titulov, sú publikácie mapujúce náučné chodníky. Tie pribúdajú ako huby po daždi a je ich už viac ako 300. V tomto roku sme vydali dva prvé diely. Náučné chodníky severozápad, ktoré mapujú chodníky Trenčianskeho, severnej časti Nitrianskeho a severnej časti Trnavského kraja. Náučné chodníky juhozápad mapujú celý Bratislavský a časť Trnavského kraja," informuje Kollár, ktorý s Máriou Bizubovou je ich autorom.

Prešli nielen publikované chodníky, ale do príručných 160- stranových turistických sprievodcov vybrali 83. Dohodli sa, že tam dajú len tie, ktoré spĺňajú účel a charakter z hľadiska informačného aj technického prevedenia náučných chodníkov. Okrem základného opisu každý chodník má presnú trasu, dĺžku, prevýšenie, čas prechodu, zameranie, náročnosť, názvy informačných panelov i praktický stav chodníka. Nechýbajú fotografie vodných plôch, rastlín, objektov a iných zaujímavostí na vybranom výlete po prírodne alebo kultúrno-historicky hodnotnom území. Náučné chodníky ponúkajú príležitosť na spoznávanie krajiny v konkrétnom priestore. Tiež predstavujú osobitnú aktivitu pri ochrane prírody a zaujímavú formu výchovného pôsobenia v systéme environmentálnej výchovy. Sú nenáročné a vhodné aj pre rodiny s deťmi.