Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Knihy

Zemplínske hrady a kaštiele približuje nová publikácia

Na snímke Viniansky hrad pri Zemplínskej šírave. Foto: TASR/Roman Hanc

Dobové fotografie a pohľadnice zemplínskych hradov a kaštieľov zbierali autori knihy vyše 16 rokov.

Michalovce 24. decembra (TASR) – Hrady a kaštiele Zemplína približuje nová knižná publikácia. Čitatelia v nej okrem príbehov nájdu pohľadnice a dobové fotografie. Zobrazujú existujúce, ale aj zaniknuté historické objekty.

Na tvorbe publikácie, ktorá chce prispieť k rozvoju turizmu v regióne, sa podieľali historik Martin Molnár, zberateľ pohľadníc Ján Dobrovolský a manažérka celého projektu Eva Bučková. Kniha približuje zabudnutú krásu spomínaných stavieb a skrze príbehy aj osudy ich majiteľov.

Jedna z kapitol sa venuje napríklad zaniknutému kaštieľu v Parchovanoch. Kedysi bol údajne najkrajším romantizujúcim kaštieľom v Uhorsku. Kniha približuje aj to, kde žila a zomrela grófka Irma Sztárayová – dvorná dáma obľúbenej cisárovnej Alžbety Habsburskej, známej ako Sissi.

„Čitatelia sa ďalej dozvedia, ktorý z kaštieľov Zemplína bol postavený podľa kalendára alebo ktorý kaštieľ patril 'krásnemu obesencovi' – grófovi Júliusovi Andrássymu. Išlo o jedného z najvplyvnejších európskych politikov 19. storočia,“ ozrejmila Bučková s tým, že publikácia približuje aj známe zemplínske hrady pri obciach Jasenov, Vinné, Brekov a ďalšie kaštiele a kúrie.

Dobové fotografie a pohľadnice zemplínskych hradov a kaštieľov zbierali autori knihy vyše 16 rokov. Ku mnohým prišli kúpou na burzách. Ceny najdrahších sa vyšplhali na 100 až 150 eur.

Knižnú novinku Hrady a kaštiele Zemplína na dobových fotografiách a pohľadniciach uvideli do života v týchto dňoch v priestoroch Zemplínskeho osvetového strediska. Vydanie nevšednej publikácie podporili finančne viacerí darcovia.