Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Knihy

Zomrel Henning Mankell, bestsellerový autor detektívnych románov

Henning Mankell, archívne foto Foto: TASR/AP

Spisovateľ zomrel v juhozápadnom švédskom meste Göteborg v noci nadnes pokojne následkom choroby.

Štokholm 5. októbra (TASR) - Švédsky autor detektívnych románov Henning Mankell - najviac známy ako tvorca obľúbenej postavy náladového švédskeho inšpektora Kurta Wallandera - zomrel vo veku 67 rokov. Oznámilo to dnes jeho vydavateľstvo Hanser.

Správu priniesli svetové agentúry DPA, Reuters a AP.

Mankell v januári 2014 oznámil verejnosti, že má rakovinu, vrátane nádoru v zadnej časti krku a jedného na ľavých pľúcach. O svojom boji s chorobou písal v denníku Guardian a tiež v jednom švédskom denníku.

Spisovateľ zomrel v juhozápadnom švédskom meste Göteborg v noci nadnes pokojne následkom choroby. Zostala po ňom manželka Eva Bergmanová, dcéra legendárneho švédskeho filmového režiséra Ingmara Bergmana.

Desať románov zo spisovateľovej série bestsellerov o inšpektorovi Wallanderovi bolo preložených do vyše 40 jazykov a po celom svete sa z nich predalo viac ako 30 miliónov výtlačkov.

Mankell bol jedným z hlavných predstaviteľov literárneho krimi žánru nazývaného ako "škandinávsky noir", ktorý skúma temnejšiu stránku Švédska a poskytuje protipól k imidžu tejto krajiny ako spoločnosti takmer bez zločinu.

V slovenčine vyšli jeho romány Pyramída, Piata žena, Číňan, Psi z Rigy, Falošná stopa, Záhrada smrti, Muž, ktorý sa usmieval, Neviditeľný múr, Nepokojný muž či Vrahovia bez tváre.

Romány boli mnohokrát spracované do filmovej a televíznej podoby, vrátane jednej televíznej verzie so slávnym britským hercom Kennethom Branaghom v hlavnej úlohe.