Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Knihy

Zúbek vo svojom románe ponúkol pohľad na vzťah Ostrolúckej a Štúra

V roku 1824 sa narodila (niektoré zdroje uvádzajú ako deň narodenia 30. marec) životná láska Ľudovíta Štúra ADELA OSTROLÚCKA. Ich nenaplnená láska a jej život sa stali námetom knihy Ľuda Zúbka Jar Adely Ostrolúckej. Zomrela 18.3.1853. Foto: Wikipedia

Štúrov osobný život je však doteraz zahalený rúškom tajomstva.

Malacky/Bratislava 12. júla (TASR) - Jar Adely Ostrolúckej, známy, podľa literárnej kritiky neobyčajne zaujímavý a sugestívne napísaný životopisný román o Ľudovítovi Štúrovi a jeho údajnej veľkej, no nenaplnenej láske k šľachtickej dcére Adele Ostrolúckej, čitateľskej verejnosti pripomenie meno jeho autora Ľuda Zúbka. Spisovateľ sa narodil sa v Malackách pred 110 rokmi 12. júla 1907.  

Ľudo Zúbek pochádzal z murárskej rodiny. Po vyštudovaní obchodnej akadémie v Bratislave bol Ľudo Zúbek bankovým úradníkom. Knižne debutoval románom Ján Kupecký 1-2 (1938), ktorý uverejnil po skončení štúdií.

V rokoch 1932-1946 pracoval v Slovenskom rozhlase najskôr ako tajomník Literárneho oddelenia, neskôr ako dramaturg. Od roku 1940 pôsobil ako šéfredaktor časopisu Slovenský rozhlas. Krátko (1946-1947) bol vedúcim propagačného a publikačného odboru na Povereníctve informácií a v rokoch 1947-1956 vedúcim redaktorom vo vydavateľstve Tatran. Ako spisovateľ z povolania pôsobil od roku 1957.

Autorsky prispieval do Slovenských pohľadov, Elánu, Národných novín. Pod pseudonymom Vladimír Malina uverejňoval recenzie a kritiky o nových prozaických dielach, o rozhlasových reláciách a programoch aj divadelných hrách. Pričinil sa o rozvoj slovenskej rozhlasovej hry.

Orientoval sa na žáner historického románu a na umelecko-náučnú prózu, v čom spočíva jeho najväčší prínos (V službách Mateja Hrebendu, Doktor Jesenius, Skrytý prameň, Rytieri bez meča, Štvrtá stena). Románom Jar Adely Ostrolúckej, v ktorom sa zameral na životopis Ľudovíta Štúra, si získal mnohých čitateľov.

Štúrov osobný život je však doteraz zahalený rúškom tajomstva. Zaujímavosti okolo lások Ľudovíta Štúra objasnila v jednom z rozhovorov kurátorka Múzea Ľudovíta Štúra v Modre Beáta Mihalkovičová. Mal životnú lásku, ale Adela Ostrolúcka to nebola.

"Zdá sa mi nespravodlivé, keď si všetci myslia, že miloval Adelu Ostrolúcku, lebo o tom nemáme jediný dôkaz. Ani o tom, že by Adela milovala jeho. Tento vzťah dokonca nemusel byť ani priateľský, len zdvorilostný. (...)," uviedla Mihalkovičová. Podľa kurátorky múzea jediná žena, ku ktorej sa Štúr priznal, bola intelektuálne založená Mária Pospíšilová z Hradca Králové, a tá písala básne, zaujímala sa o politiku a hrala na klavír.

Spisovateľ Ľudo Zúbek písal rozhlasové hry pre dospelých a deti i umelecko-náučnú prózu s kultúrnohistorickým zameraním. Napísal aj námety k filmom V hodine dvanástej, Skrytý prameň a Do zbrane, kuruci!

Slovenský prozaik, publicista a prekladateľ, autor fejtónov, poviedok, noviel a reportáží Ľudo Zúbek zomrel v Bratislave 23. júna 1969 vo veku 62 rokov.