Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

Briti si v Čunove pripomenú letcov zo zostreleného bombardéra

Pamätník obetiam pádu britského bombardéra RAF Weillington Foto: TASR/Štefan Puškáš

V lietadle vtedy zahynulo všetkých päť členov posádky.

Bratislava 15. septembra (TASR) – Britské veľvyslanectvo si vo štvrtok 2. októbra pri pamätníku v bratislavskej mestskej časti Čunovo pripomenie 70. výročie pádu britského bombardéra RAF Wellington, ktorý sa zrútil do Dunaja.

V lietadle vtedy zahynulo všetkých päť členov posádky. Tento rok pricestujú na spomienkovú akciu aj príbuzní jedného z členov posádky – radistu Charlesa Gunbyho z Nového Zélandu.

Britský bombardér typu MF 485-'A' dostal 5. októbra 1944 nadránom za úlohu zhodiť míny do Dunaja v blízkosti Bratislavy s cieľom zabrániť plavbe lodí. Stroj vzlietol zo základne Foggia v severnom Taliansku. Keď sa však lietadlo priblížilo k Dunaju, zostrelila ho nepriateľská delostrelecká loď a zrútilo sa do rieky. Z Dunaja sa podarilo vyloviť len telo rotmajstra Gunbyho, ktorého následne pochovali na britskom vojenskom cintoríne v Prahe.

Britské veľvyslanectvo odhalilo obetiam tejto tragédie pamätník v Bratislave v októbri 2003 vďaka finančnej podpore britských spoločností pôsobiacich na Slovensku. Vtedy prišli na odhalenie aj rodiny štyroch obetí.