Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

V bývalej výrobnej hale vypukol požiar, horí sklad odpadu

Hasiči zasahujú pri likvidácii požiaru odpadu uskladneného vo výrobnej hale v areáli bývalých Závodov ťažkého strojárstva (ZŤS), 20. augusta 2014 v Dubnici nad Váhom. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Z areálu bývalých ZŤS v Dubnici nad Váhom stúpa hustý čierny dym, do horiaceho skladu s odpadom sa hasiči stále nedostali.

Dubnica nad Váhom 20. augusta (TASR) – Ani po siedmich hodinách od vypuknutia požiaru odpadu v bývalej výrobnej hale v Dubnici nad Váhom sa hasičom nepodarilo dostať do priestorov haly. Podľa riaditeľa Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Trenčíne Igora Šenitka je v hale teplota okolo 200 stupňov Celzia.

Hasiace práce podľa neho pokračujú z vchodu do výrobnej haly a pomocou vysokozdvižnej plošiny zo strechy objektu. Kvalitu ovzdušia priebežne monitoruje pojazdné chemické laboratórium zo Záchrannej brigády zo Žiliny, nebezpečné splodiny zatiaľ v ovzduší neodhalili. Teplota v objekte ale podľa neho klesá, účinky hasenia vodou sa začínajú prejavovať. Predpokladaný čas uhasenia požiaru nevedel krajský riaditeľ špecifikovať.

Z haly stúpa dym

V areáli bývalých ZŤS v Dubnici nad Váhom horí od rána odpad uskladnený v bývalej výrobnej hale. Z haly stúpa hustý čierny dym, na mieste zasahuje takmer 20 hasičov z Trenčína, Nového Mesta nad Váhom, Dubnice nad Váhom a Púchova.

Podľa riaditeľa Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Trenčíne Igora Šenitka ide o požiar naskladneného komunálneho odpadu, ktorý bol určený ako alternatívne palivo. „Problémom je, že materiál je naskladnený v bývalej výrobnej hale, ide o plochu asi 10.000 metrov štvorcových a priestor je silne zadymený. Máme problém dostať sa k zdroju požiaru a druhý problém je zásobovanie vodou na hasenie. Vodu musíme voziť kyvadlovou dopravou z Hasičskej stanice v Dubnici, pretože miestny zdroj je nedostatočný,“ skonštatoval Šenitko.

Ako dodal, stále pracujú na zvolávaní ďalších hasičských jednotiek, zatiaľ je tu sedem kusov techniky a spolu s posádkou pojazdného chemického laboratória zo Žiliny zasahuje 16 hasičov.

Fotogaléria: Požiar v ZŤS v Dubnici nad Váhom


Od skorého rána

Hasiči zasahujú pri likvidácii požiaru odpadu uskladneného vo výrobnej hale v areáli bývalých Závodov ťažkého strojárstva (ZŤS), 20. augusta 2014 v Dubnici nad Váhom. Z haly stúpa hustý čierny dym, na mieste zasahuje takmer 20 hasičov z Trenčína, Nového Mesta nad Váhom, Dubnice nad Váhom a Púchova.
Foto: TASR/Radovan Stoklasa
Podľa primátora Dubnice nad Váhom Jozefa Gašparíka dostali od hasičov informáciu o požiari okolo 6.00 h ráno. „Prostredníctvom mestského rozhlasu sme obyvateľov trikrát informovali, aby neotvárali okná. Vietor zatiaľ našťastie fúka smerom na hory a tesne mimo mesta, pri takomto počasí sa však môže rýchlo otočiť. Horšie by bolo, ak by sa to otočilo na väznicu, museli by evakuovať väzňov,“ priblížil primátor.

Ďalej uviedol, že v sklade nie je PVC a podobné karcinogénne látky, v sklade bolo podľa neho asi 80 percent plastov a 20 percent papiera a dreva. „Objekt je majetkom spoločnosti DMD Holding, ktorá ho dala do prenájmu súkromnému podnikateľovi,“ uzavrel Gašparík.

Hasiči zasahujú pri likvidácii požiaru odpadu uskladneného vo výrobnej hale v areáli bývalých Závodov ťažkého strojárstva (ZŤS), 20. augusta 2014 v Dubnici nad Váhom. Z haly stúpa hustý čierny dym, na mieste zasahuje takmer 20 hasičov z Trenčína, Nového Mesta nad Váhom, Dubnice nad Váhom a Púchova.
Foto: TASR/Radovan Stoklasa