Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

Predsedom strany Sieť sa stal jej doterajší líder Radoslav Procházka

Na snímke delegáti hlasujú na ustanovujúcom sneme strany Sieť v Žiline 1. septembra Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Prvým podpredsedom Andrej Hrnčiar a podpredsedami strany Miroslav Beblavý, Katarína Cséfalvayová, Katarína Macháčková a Eduard Adamčík.

Žilina 1. septembra (TASR) – Predsedom strany Sieť sa na dnešnom zakladajúcom sneme strany v Žiline stal jej doterajší líder Radoslav Procházka. Informoval o tom na tlačovej konferencii po skončení snemu.

Prvým podpredsedom strany Sieť sa stal primátor Martina Andrej Hrnčiar a podpredsedami strany poslanec Národnej rady SR Miroslav Beblavý, prodekanka Fakulty medzinárodných vzťahov Ekonomickej univerzity v Bratislave Katarína Cséfalvayová, primátorka Prievidze Katarína Macháčková a ekonóm Eduard Adamčík.

Ďalší členovia Predsedníctva

Ďalšími členmi Predsedníctva Siete sa stali právnik Tomáš Stoklasa z Nitry, starosta kysuckej obce Radoľa Anton Tkáčik, vysokoškolský pedagóg Martin Ďurišin z Prešova a vedúci odboru komunikácie strany Sieť Ján Orlovský. "Na ustanovujúcom sneme Siete sa dnes zišlo vyše 100 delegátov, aby sa prihlásili k účasti na poctivej a odbornej službe ľuďom. Na úsilí, ktoré je príležitosťou pre celú jednu generáciu. Priemerný vek účastníkov snemu bol 37 rokov, vyše 40 percent z nich boli ženy. Prevažná väčšina delegátov nikdy nebola v inej politickej strane a nikto, ani jeden jediný z nás, nikdy nebol členom vedenia inej politickej strany," zdôraznil Procházka.

Vedenie strany Sieť - predseda Radoslav Procházka (tretí zľava). Prvým podpredsedom strany Sieť sa stal primátor Martina Andrej Hrnčiar (druhý sprava). Podpredsedami strany boli zvolení poslanec Národnej rady SR Miroslav Beblavý (vpravo), prodekanka Fakulty medzinárodných vzťahov Ekonomickej univerzity v Bratislave Katarína Cséfalvayová (v strede), primátorka Prievidze Katarína Macháčková (druhá zľava) a Eduard Adamčík (prvý zľava).
Foto: TASR/Pavol Ďurčo


Doplnil, že delegáti snemu prijali uznesenie, ktorým schválili vyhlásenie k obranyschopnosti štátu, k otázkam národnej bezpečnosti a zároveň poverili predsedníctvo, aby sa vyhlásenie premietlo do prípravy programu Siete pre roky 2016–2020. "Zároveň snem schválil uznesenie, ktorým ma poveril, aby som v súčinnosti s predsedníctvom a v súlade s programovými prioritami Siete, obsiahnutými v jej stanovách, zabezpečil prípravu programu pre roky 2016–2020. Tak, aby tento program mohol byť schválený na budúcoročnom sneme Siete," dodal.

Procházkov prejav

Na snímke Radoslav Procházka počas prejavu na ustanovujúcom sneme strany Sieť v Žiline 1. septembra 2014.
Foto: TASR/Pavol Ďurčo
V dopoludňajšom prejave pred delegátmi snemu Procházka povedal, že cieľom strany Sieť je dosiahnuť reálnu zmenu v správaní sa štátu k občanom, premeniť ho z bremena na osoh a vrátiť mu pôvodný zmysel. Slúžiť a pomáhať ľuďom tam, kde to dokáže lepšie než oni sami. "Je to trúfalá ambícia a my sa pri jej naplnení nevyhnutne dopustíme aj chýb. Ale iba ona má zmysel. A iba vtedy, ak jej zostaneme verní. Ak zostaneme verní motivácii, ktorá nás v máji spojila v Prešove a dnes spája v Žiline, budeme mať šancu uspieť. Nedá sa to oklamať," skonštatoval Procházka.

Naozaj ďaleko sa dá podľa neho dostať iba po menej vychodenej ceste, zarastenej bodľačím. "A to je cesta, ktorá čaká nás. Ak si niekto myslel, že to dáme systémom štart cieľ a celí vyžehlení si prídeme pre medailu, tak je tu na nesprávnom mieste. Prídeme do cieľa dokmásaní búrkou, aj túlavými psami, v odretých topánkach a v došklbaných šatách. Každý z nás je tu s vlastnou motiváciou. Niekto preto, že chce pomôcť ľuďom v doline, kde sa narodil a žije. Niekto preto, že chce odbornú skúsenosť uplatniť vo väčšom rybníku. A niekto preto, že ho nebaví sedieť v kúte, keď idú dejiny okolo. Jednu vec však máme spoločnú – cieľ," povedal líder Siete.



Zdôraznil, že priemerný vek 109 delegátov na zakladajúcom sneme je 37 rokov. "Sme generáciou výkonu. Našou politickou filozofiou je kompetentná služba ľuďom a naším krédom záväzok aktívnej účasti na správe verejného priestoru. Sme tu a chceme robiť. Toto je miesto a čas spoločne si odprisahať, že tu urobíme poriadok," uviedol Procházka.

Na snímke prianie Radovana Procházku, ktoré napísal na mapu Slovenska počas ustanovujúceho snemu strany Sieť v Žiline 1. septembra 2014.
Foto: TASR/Pavol Ďurčo
Sieť označil za stredovú stranu v dvoch významoch slova. "Jedným je naše základné presvedčenie o potrebe prejaviť strednej vrstve viac pozornosti a vďaky, než koľko sa jej dnes dostáva. Stredná trieda ale nie je majetková kategória. Je to kultúrny jav. Sú to všetci ľudia, ktorí sa živia, živili alebo budú živiť vlastným úsilím. Pracovití a usilovní ľudia, ktorí tvoria chrbtovú kosť každej zdravej spoločnosti," podotkol líder Siete.

"V druhom význame slova sme stredovou stranou aj preto, že sa nekrčíme v zákopoch desaťročia starých ideologických poučiek. Sprava nás vedie presvedčenie, že štát nemá ľuďom čo hovoriť, ako majú žiť. A predpisovať im životný štýl. Ale sa má sústrediť na dôsledné plnenie funkcií, ktoré zvládne lepšie ako jednotlivci, ich rodiny, obce, spolky a iné prirodzené spoločenstvá. Viac, ako na byrokraciu a politickú vrchnosť veríme na zdravý rozum a prirodzené vzťahy medzi ľuďmi," dodal Procházka.

Fotogaléria: Ustanovujúci snem


Účastníkov snemu pozval do služby, ktorá podľa neho nebude vždy vďačná. "Nečakajte rýchlu odmenu. Nie sme tu kvôli nej. Sme tu preto, že v sebe cítime povolanie podieľať sa na správe spoločných vecí krajiny, ktorá je naším domovom. Vedzte však, že odteraz nás vždy budú testovať len ako toto spoločenstvo. Ako Sieť. Už žiadne efekty z prezidentských volieb. Ani dobré, ani zlé. Už ste to a budete len vy, koho robotu budú ľudia hodnotiť. Hodnota Siete, jej kvalita bude odrazom vášho úsilia a vašich výkonov," uzatvoril líder Siete.

Stranu Sieť oficiálne zaregistrovali 26. mája 2014 na Ministerstve vnútra SR, ktoré vydalo potvrdenie o jej registrácii 12. júna. "Stranu doteraz riadil trojčlenný Prípravný výbor pre vznik strany pod vedením jej zakladateľa a splnomocnenca výboru Radoslava Procházku. Členkami výboru sú popri Procházkovi aj prodekanka Fakulty medzinárodných vzťahov Ekonomickej univerzity v Bratislave Katarína Csefalvayová a primátorka mesta Prievidza Katarína Macháčková," uzatvoril Orlovský.

Strana požiadala o úver

Na snímke delegáti na ustanovujúcom sneme strany Sieť v Žiline 1. septembra 2014.
Foto: TASR/Pavol Ďurčo
Strana Sieť bude financovať prevádzku a volebné kampane z úveru vo výške 800.000 eur od českej Fio banky, ktorého jediným ručiteľom je líder strany Radoslav Procházka. Na zakladajúcom sneme o tom dnes v Žiline informoval manažér strany Marek Čepko.

"Účelom úveru je financovanie prevádzky strany a volebných kampaní. Výška úverového rámca je 800.000 eur, dĺžka úveru je dva roky. Zdrojom na splatenie bude štátny príspevok vo voľbách v roku 2016. Garancie úveru spočívajú v záložnom práve na nehnuteľnosti v osobnom vlastníctve pána Procházku, ktorý je zároveň jediným a výlučným ručiteľom úveru," povedal manažér strany Sieť.

V úsilí o získanie úveru podľa neho oslovili 15 bankových domov. "Siedmim z nich financovanie politických subjektov nepovoľujú stanovy. Ďalšie stretnutia ukázali, že do úvahy prichádzajú len tri banky. S nimi som ostatné dva mesiace viedol intenzívne rokovania. Veľmi ma teší, že sme do konania ustanovujúceho snemu splnili záväzok, ktorým bolo predložiť zdroje financovania Siete," dodal Čepko.