Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia

Rudolf Bauer krátko po polnoci priznal volebnú porážku v Košiciach

Na snímke starosta Mestskej časti Košice – Západ a kandidát na primátora Košíc Rudolf Bauer. Foto: TASR/František Iván

Staronovým primátorom Košíc sa stal Richard Raši.

Košice 16. novembra (TASR) – Kandidát pravicovej koalície na košického primátora Rudolf Bauer dnes krátko po polnoci priznal volebnú porážku. Víťaznému úradujúcemu primátorovi Richardovi Rašimu (Smer-SD) mieni po oznámení výsledkov zablahoželať.

Z porážky vyjadril Bauer sklamanie. Za dobrú správu považuje, že sa podarilo v Košiciach dohodnúť na širokej stredopravej koalícii, čo môže byť príklad aj pre iné voľby a mestá. Vzdanie sa nominantky strán Sieť a Most-Híd Aleny Bašistovej v jeho prospech však podľa neho prišlo neskoro.

"Vyzerá to, že bude aj viacero neplatných hlasov kvôli tomu. Napriek tomu, že sa na konci podarilo spojiť všetky pravicové strany, už nebol dostatok času na distribúciu tejto informácie voličom. Na druhej strane pán Raši mal masívnu kampaň, samozrejme, aj to zaberá na voličov,"
vysvetľuje si príčiny prehry.

Lepšie by podľa Bauera bolo, keby bol od začiatku jeden spoločný pravicový kandidát. Konštatoval, že "masívna" kampaň Bašistovej mala na ľudí vplyv. Napriek tomu poďakoval Bašistovej za jej podporu, aj keď len týždeň pred voľbami.

Podľa Bauera sa spočiatku zdalo, že kauza nákupu CT prístroja pre piešťanskú nemocnicu môže ovplyvniť košické voľby. "Z týchto výsledkov ale vyzerá, že takmer vôbec to nemalo vplyv a že ľudia sa podľa toho nerozhodovali," skonštatoval.

Bauer ako úradujúci starosta mestskej časti Košice Západ končí v tejto funkcii, keďže sa o jej obhájenie už neuchádzal. "Zrejme si dám nejakú pauzu od politiky, aspoň rok, a oddýchnem si," povedal k svojej budúcnosti.