Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia

Otvorili letecké dni na Sliači, záujem je obrovský

Medzinárodné letecké dni Slovak Interational Air Fest 2014 (SIAF 2014) na leteckej základni - letisku Sliač v sobotu 30. apríla 2014. Foto: TASR/Dušan Hein
Simulátor kokpitu stíhačky Gripen Foto: Adam Rohaľ/TASR

Divákov zaujalo svojou precíznosťou a vysokou dávkou profesionality hneď úvodné vystúpenie lietadla L-159 ALCA.

Sliač 30. augusta (TASR) - Tisícky ľudí popri ceste a kilometrové kolóny áut dnes už od rána prúdili zo smeru od Zvolena i Banskej Bystrice do areálu Leteckej základne na Sliači. Záujem o Medzinárodné letecké dni (MLD) SIAF bol aj vzhľadom na dobré počasie obrovský.

"Záujem je skutočne veľký. Vidíme to na množstve prichádzajúcich ľudí, ktorí neprestávajú chodiť ani niekoľko hodín po začiatku leteckých dní," povedal TASR riaditeľ MLD Hubert Štoksa. "Presné počty však budeme mať až po skončení podujatia," dodal.

Divákov zaujalo svojou precíznosťou a vysokou dávkou profesionality hneď úvodné vystúpenie lietadla L-159 ALCA. K dokonalosti ju doviedli aj nasledujúce štyri lietajúce stroje Flying Bulls, pri ktorých sa mnohým prizerajúcim zatajoval dych.

Letecké dni slávnostne otvorili o 11.00 h za prítomnosti prezidenta SR Andreja Kisku a ministra obrany Martina Glváča. Otvorenie spestrili spevom 44-členná skupina mužov z horehronských partizánskych obcí a Martin Babjak. Nad hlavami návštevníkov sa v tom čase z vrtuľníkov spúšťali asi dve desiatky parašutistov zo zúčastnených krajín.

Prelet MiGu-29

Na snímke vystúpenie lietadla Mig-29AS Vzdušných síl SR na medzinárodných leteckých dňoch Slovak Interational Air Fest 2014 (SIAF 2014) na leteckej základni - letisku Sliač 30. augusta 2014.
Foto: TASR/Dušan Hein
Divákov ešte popoludní čakala napríklad prezentácia dopravného lietadla C-27 J Spartan, lety MiGov-29 a Očovských bačov a tiež atraktívna rýchlostná súťaž stíhačky L-39 Delfín s autom Ariel Atom.

K dispozícii boli tiež viaceré stánky s modelmi lietadiel, leteckými suvenírmi, desiatky strojov sú pre divákov na ploche letiska na statické ukážky.

Letecké dni ponúknu rovnaký program divákom aj v nedeľu 31. augusta.



Naše Spartany možno o 2 roky

Na snímke vystúpenie Škandinávskej leteckej skupiny "Catwalk" na lietadle Grumman-164A na medzinárodných leteckých dňoch Slovak Interational Air Fest 2014 (SIAF 2014) na leteckej základni - letisku Sliač v sobotu 30. apríla 2014.
Foto: TASR/Dušan Hein
Medzinárodné letecké dni (MLD) SIAF 2014, ktoré sa konajú dnes a v nedeľu (31. 8.) na Sliači, sú pre vzdušné sily slovenskej armády skvelou príležitosťou, ako občanom odprezentovať svoju prácu. "Návštevníci si môžu zblízka pozrieť techniku, s ktorou vojaci pracujú, aj ju porovnať s technikou iných krajín. Sami tak môžu vidieť, že ten stav nie je ideálny a modernizácia, ktorú v zmysle schválenej koncepcie rozvoja Vzdušných síl SR plánujeme, je skutočne nevyhnutná," počas MLD to pre TASR uviedol minister obrany SR Martin Glváč.

"Je dôležité uvedomiť si, že vojenské letectvo má svoje nezastupiteľné miesto nielen pri ochrane vzdušného priestoru, ktorý zabezpečuje, ale aj v rámci domáceho krízového manažmentu,“ povedal Glváč. "Som rád, že na leteckých dňoch sa zúčastňujú aj zástupcovia výrobcu vojenského dopravného lietadla Spartan. Sme totiž pred podpísaním zmluvy na dodávku dvoch kusov týchto lietadiel. Dolaďujú sa už len posledné ustanovenia zmluvy. Máme ambíciu celý tento proces ukončiť do 30. septembra," uviedol ďalej minister.

Toto lietadlo sa však ešte na budúci rok pod výsostnými znakmi Slovenskej republiky nepredstaví, keďže dodacie termíny od podpísania zmluvy sú dva roky. Podľa ministra sa však tým naštartuje proces obmeny a modernizácie slovenských vzdušných síl.

Video: SIAF: Preteky auta s lietadlom


Príde Tóth aj Kuzminová

Medzinárodné letecké dni SIAF 2014 sa konajú už tradične dva dni, počas ktorých čaká návštevníkov pestrý program. Vzdušné sily na nich reprezentujú lietadlá MiG-29 a L-39, ale aj vrtuľníky Mi-17 a lietadlá L-410. V rámci sprievodných podujatí si návštevníci môžu pozrieť statické aj dynamické ukážky Ozbrojených síl SR. Zblízka uvidia čln aktuálneho majstra Európy vo vodnom motorizme Mariána Junga, ktorý je dlhoročným úspešným reprezentantom Vojenského športového centra Dukla Banská Bystrica. V nedeľu sa zase môžu tešiť na autogramiádu biatlonistky Anastazie Kuzminovej a atléta Mateja Tótha.

Ozbrojené sily sú na leteckých dňoch pripravené aj na prípadných záujemcov o vstup do ich radov. Na všetky otázky, ktoré s tým súvisia, návštevníkom odpovedia príslušníci regrutačnej skupiny.

Podpis dohody, ktorá nám priblíži prenájom gripenov

Štátni tajomníci ministerstiev obrany Slovenskej a Českej republiky a Švédskeho kráľovstva dnes krátko pred začiatkom Medzinárodných leteckých dní SIAF 2014 na Sliači podpísali deklaráciu o trojstrannej spolupráci v oblasti viacúčelových taktických lietadiel. Napĺňanie deklarácie má SR otvoriť cestu k realizácii projektu spoločnej ochrany česko-slovenského vzdušného priestoru.

Ako novinárom povedal štátny tajomník slovenského rezortu obrany Miloš Koterec, české stíhacie lietadlá Gripen so slovenskými lietadlami MiG-29 budú môcť spoločne pôsobiť z leteckých základní oboch štátov v systéme NATINADS. "Reálne sa tak vytvára aj možnosť leteckých operácií českých Gripenov zo základne Sliač, ktorá už dnes spĺňa všetky potrebné štandardy NATO,“ vysvetlil.

Ako ďalej uviedol, najskôr je potrebné posúdiť pripravenosť technickej infraštruktúry na prevádzku uvedeného nového typu leteckej techniky. Vytvorenie spoločnej expertnej skupiny, ktorá už v septembri posúdi predmetnú pripravenosť, bude prvým reálnym naplnením deklarácie a základom pre úspešný priebeh ďalších rokovaní. Následne by česká aj slovenská strana chceli pristúpiť ku komplexnému vyriešeniu legislatívnych, technických a operačných požiadaviek na spoločnú ochranu vzdušného priestoru tak, aby bolo možné tento projekt spustiť čo najskôr.

„V prvej fáze sa predpokladá využitie súčasnej leteckej techniky. Po roku 2016 plánujeme spoločne s Českou republikou prevádzkovať rovnaký typ stíhacích lietadiel, čo obom krajinám výrazne ušetrí finančné prostriedky v oblasti logistiky a výcviku, ale aj zásadným spôsobom posilní interoperabilitu oboch letectiev v rámci NATO,“ pripomenul Koterec. Na dosiahnutie uvedených cieľov víta účasť švédskej strany v projekte, ktorá ako jediná ponúka možnosť dlhodobého prenájmu nových taktických lietadiel.

Ide o rovnakú formu prevádzkovania nadzvukovej leteckej techniky, ktorú si už po druhýkrát zvolila aj Česká republika, a vzhľadom na limitované rozpočtové zdroje zároveň jediný spôsob modernizácie stíhacieho letectva a zaistenia spôsobilosti Vzdušných síl OS SR.

Podpísanie deklarácie považuje Slovenská republika aj za úvodný krok k otvoreniu oficiálnych rokovaní s vládou Švédskeho kráľovstva o možnosti dlhodobého prenájmu lietadiel Gripen. „Predpokladáme, že tieto rokovania prebehnú paralelne s česko-slovenskými rokovaniami o spoločnej ochrane vzdušného priestoru tak, aby bolo možné spustiť tento projekt už na budúci rok,“ uviedol na záver Koterec. Švédski špecialisti prispejú tiež do expertnej skupiny na technické posúdenie pripravenosti infraštruktúry leteckej základne Sliač.

Takúto formu spolupráce víta aj česká a švédska strana. "Tento náš podpis dohody ide v duchu nedávneho spoločného rozhodnutia vlád Slovenska a Českej republiky v Skalici a smerujeme ním k vybudovaniu maximálne integrovanej spoločnej protivzdušnej obrany. Dnešný krok nám navyše umožní začať v tomto smere už aj praktické kroky," uviedol štátny tajomník českého ministerstva obrany Daniel Koštoval.

"Švédska strana víta rozšírenie bilaterálnej spolupráce medzi Švédskom a Českom aj o Slovensko. Švédsko chce zároveň aktívne pôsobiť pri tejto výmene systému ochrany vzdušného priestoru na Slovensku," uzavrel štátny tajomník švédskeho ministerstva obrany Carl von der Esch.