Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia

TURČANOVÁ: Prvou prioritou bude pripraviť kvalitný rozpočet

Kandidátka na primátorku Prešova Andrea Turčanová. Foto: TASR

Rozhovor s Andreou Turčanovou je súčasťou projektu, v ktorom TASR predstavuje kandidátov na primátorov krajských miest vo voľbách do orgánov samospráv.

Prešov 6. novembra (TASR) - Je poslankyňou mestského i krajského zastupiteľstva a riaditeľkou domova sociálnych služieb. Roky pracuje nielen v sociálnej sfére, ale aj komunálnej politike. Za primátorku Prešova sa rozhodla kandidovať preto, lebo mesto podľa nej zápasí s vážnymi finančnými problémami, stagnuje a zaostáva. Ako jediné krajské sídlo nemá obchvat a radnicu obchádzajú investori, chýbajú rozvojové impulzy. Andrea Turčanová je kandidátkou na primátorku mesta Prešov za koalíciu KDH, SDKÚ-DS a Most-Híd, NOVA, OĽaNO, OKS. V stredu (5.11.) jej vyjadril podporu aj kandidát strany Sieť na prešovského primátora Martin Ďurišin, ktorý sa kandidatúry vzal v jej prospech.

Čo vás motivovalo ku kandidatúre?

Ako poslankyňa mestského zastupiteľstva a Zastupiteľstva Prešovského samosprávneho kraja veľmi citlivo vnímam všetky problémy mesta. Počas môjho doterajšieho pôsobenia v zastupiteľstve v rôznych pracovných pozíciách, som si denne pri stretnutí s občanmi vypočula a počúvam ich bežné problémy, ako sú nedostatok parkovacích miest, zanedbané čistenie mesta, vysoká výška poplatkov a daní. Keď ma Prešovčania začali vyzývať, aby som kandidovala na primátorku, po zrelej úvahe som tejto výzve nakoniec povedala svoje áno. V tomto meste žijem takmer celý môj život, tu mám svoju rodinu. Som presvedčená, že sa mesto dá spravovať lepšie, ako to robí jeho súčasné vedenie. Všetky spomenuté problémy sú riešiteľné a ja mám vôľu ich vyriešiť.

Čo by bolo vašou prioritou v oblasti dopravy v meste? Ako by ste riešili zápchy a nepriechodnosť mesta v niektorých kritických hodinách?

Je to dlhodobý vážny problém Prešova. I keď je pravda, že taká zlá situácia v oblasti dopravy ešte v meste nebola. Nekonečné zápchy na vjazdoch od Sabinova, Vranova. To, čo sa každodenne odohráva na kruhovom objazde pri ZVL, je skutočná skúška nervov vodičov. Dlhodobou témou sú veľké dopravné stavby, a to diaľničný obchvat D1 a severný obchvat R4, ktorých sľubované začiatky výstavby štát už niekoľkokrát odsunul. Aj preto som sa zapojila do petičnej akcie za výstavbu R4. Ale ani tieto "štátne" stavby nebudú všeliekom. Konkrétnym riešením po dobudovaní Kuzmányho ulice, o ktorú sme ako poslanci toľko bojovali, je realizovanie preložky cesty I/68. Táto cesta pôjde od Sabinova, poza Starú Tehelňu, popod nemocničný kopec, a vyústi na križovatke pri stanici. Podstatne odľahčí dopravu na Sabinovskej ulici, Sekčove, ale aj na dnes preťažených uliciach Šafáriková, Vajanského a Lesík delostrelcov. Uvedomujem si však, že aj mesto musí rozširovať sieť svojich komunikácií, aby sa odľahčili najmä husto obývané štvrte.

Ako by ste riešili problém s parkovaním na sídliskách? A čo s parkoviskami v centre mesta?

Parkovacie miesta musia jednoznačne pribudnúť. Budem dbať aj o to, aby nevznikali hlava-nehlava, ale rešpektovali, že na sídliskách chceme všetci aj kvalitne žiť. Som presvedčená, že sa to vzájomne nevylučuje. Každá rodina, presnejšie každý jeden byt, by mal mať garantované jedno parkovacie miesto. Uvedomujem si, že parkovanie v centre Prešova je najdrahšie z porovnateľných miest na Slovensku. Ale výnosy z neho pre mesto tomu nezodpovedajú. To treba zmeniť. Pre mňa je dôležité, aby bol spokojný občan, mesto a nielen prevádzkovateľ parkovísk.



Aký je, podľa vás, najpálčivejší problém v oblasti školstva v meste? Považujete za potrebné znižovať počet škôl a školských zariadení v meste?

Problémy školstva na úrovni mesta popisuje Koncepcia školstva, kultúry a športu v meste Prešov na roky 2011-2015, ktorú sme ako návrh širokej odbornej verejnosti v daných oblastiach v zastupiteľstve jednoznačne prijali. Najpálčivejší problém sú financie, ale znižovanie počtu škôl a školských zariadení nie je dnes hlavnou témou. Mestské školy sú rozmiestnené tak, že pokrývajú potreby všetkých mestských častí. Nechceme zrušiť žiadnu školu, ktorá má svojich žiakov a potenciál, ale zároveň nemienime ukracovať ostatných poskytovateľov vzdelávania, ktorí túto službu mestu a štátu dopĺňajú. Nebudeme deliť školy na štátne a neštátne, ale budeme brať ohľad na ich výsledky a naplnenosť.

Ako by ste riešili zadlženosť mesta a považujete ju vôbec za alarmujúcu?

Áno. Keď si pozriete rozpočet na tento rok, nájdete tam veľké rezervy. Bude potrebné razantne prehodnotiť rozpočet v jeho výdavkovej časti. V budúcnosti sa nesmie stať, že financie, ktoré sa mali investovať do jednotlivých mestských častí, sa jednoducho prejedia. Tohto roku prišlo do mesta 8,1 milióna eur za pozemky pod diaľnicami. Tieto financie mali ísť jednoznačne na splácanie dlhov mesta a do investícií dlhodobého charakteru. Dlhy bude mesto pod mojím vedením, tak ako väčšina poriadnych domácností, pravidelne splácať a neodkladať ich do budúcna.

Máte pocit, že mesto sa o jednotlivé sociálne slabšie skupiny stará dostatočne? Ako navrhujete riešiť nedostatok miest v dvoch zariadeniach pre seniorov? Čo považujete za najväčší problém mesta v tejto oblasti?

Ako členka sociálnej komisie viem, že mesto sa stará o sociálne slabšie skupiny podľa možností, ktoré má. Avšak v sociálnej sfére platí, že všetko sa dá robiť lepšie.
Rodina je tu na to, aby sa o svojich blízkych postarala. To je princíp, ktorý vyznávam a je založený na solidarite. Avšak aj moja rodina sa dostala do stavu, že sme museli moju mamičku dať do zariadenia pre seniorov, keďže potrebuje 24-hodinovú opateru, a tú jej nie sme schopní poskytnúť. Aj z tohto pohľadu mi bude záležať na tom, aby sme sa tento problém pokúsili zmierniť. Dá sa to. Upozorňujem však, že umiestneniu seniora v pobytovom zariadení by malo predchádzať využitie takých foriem sociálnych služieb, ktoré mu umožnia čo najdlhšie zotrvať v domácom prostredí. Takými službami sú opatrovateľská služba a denný stacionár. Obe tieto služby už mesto poskytuje. V roku 2013 sme vypracovali projekt zariadenia opatrovateľskej služby, ktoré je lokalizované na najväčšie prešovské sídlisko Sekčov. Verím, že sa nám ho podarí zrealizovať, tým sa pobytová kapacita zariadení v meste zvýši.
Za najväčší sociálny problém mesta považujem to, že v meste máme stále veľa osamelých a zanedbaných ľudí, ale tiež detí, ktoré žijú pod hranicou chudoby a bez dostatočnej rodičovskej starostlivosti, mnohé v čase vyučovania žobrú v meste alebo sa túlajú.

Čo bude najdôležitejšie vo vašej agende hneď po nástupe na post primátorky mesta?

Situáciu v meste dobre poznám, som osem rokov poslankyňou mestského zastupiteľstva. Viem, čo mestu chýba a aké sú očakávania obyvateľov Prešova. Ale bude nevyhnutné do posledného centu zmonitorovať stav, v akom sa mesto a mestské firmy nachádzajú. Prvé čo urobím, stretnem sa s pracovníkmi úradu a s ľuďmi z mestských podnikov, aby som perfektne spoznala aj tie veci, ktoré doteraz boli skryté pred verejnosťou a poslancami. Bez toho sa nedajú urobiť správne rozhodnutia v oblasti riešenia alarmujúcich dlhov mesta. Viem, že ma čakajú aj veľké úlohy v oblasti riešenia problémov v doprave, v parkovaní, ale i v príprave podmienok na vytvorenie nových pracovných miest. Jednou z prvých úloh bude aj príprava a prijatie kvalitného rozpočtu mesta na rok 2015, aby sme nezačínali rok rozpočtovým provizóriom. Naše mesto dnes funguje bez pozície hlavného kontrolóra, toto budem tiež prioritne riešiť.