Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia

Mestskí poslanci vo Vrábľoch budú schvaľovať počet volebných obvodov

Ilustračné foto Foto: TASR/Peter Kollár

Poslancibudú na konci júla opäť schvaľovať dva volebné obvody.

Vráble 20. júla (TASR) - Vrábeľské mestské časti Horný Ohaj a Dyčka zrejme nebudú ani počas jesenných komunálnych volieb samostatnými volebnými obvodmi. Vyplýva to z materiálu, o ktorom budú mestskí poslanci rokovať na zasadnutí koncom júla. Ako sa v ňom uvádza, obe lokality sú samostatnými mestskými časťami. Na to, aby mohli byť aj samostatnými volebnými obvodmi, v ktorých si budú môcť občania zvoliť „svojho“ zástupcu do mestského zastupiteľstva, však majú príliš málo obyvateľov.

„V Hornom Ohaji je 556 a v Dyčke 475 obyvateľov. V oboch prípadoch je to teda menej, ako je priemerný počet obyvateľov pripadajúcich na jeden poslanecký mandát. V zmysle platných zákonov preto v týchto častiach nemožno vytvoriť samostatné volebné obvody,“ uviedol vedúci organizačného a správneho oddelenia na Mestskom úrade Juraj Čokyňa.

Mestskí poslanci vo Vrábľoch preto budú na konci júla opäť schvaľovať dva volebné obvody. Obvod číslo jeden približne so 4800 obyvateľmi tvoria sídliská Lúky a Žitava, Staničná a Žitavská ulica, Vinohrady a centrum mesta. Volebný obvod číslo dva má asi 4200 obyvateľov a jeho súčasťou sú aj mestské časti Horný Ohaj a Dyčka.

„Mesto Vráble má k aktuálnemu dátumu približne 9000 obyvateľov. Ak na tento počet pripadá 13 poslancov, na jedného poslanca pripadá v priemere 693 občanov. Ak by volebné obvody ostali rozdelené v nezmenenej podobe, vo volebnom obvode číslo jeden by na jedného poslanca pripadalo 686 občanov, čo je 99 percent priemeru, a vo volebnom obvode číslo dva by na jedného poslanca pripadalo 700 občanov, čo je 101 percent priemeru,“ dodal Čokyňa.