Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia

ŽÁČIK: Trenčín chradne a umiera, to sa musí zmeniť

Kandidát na primátora Trenčína Martin Žáčik. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Rozhovor s Martinom Žáčikom je súčasťou projektu, v ktorom TASR predstavuje kandidátov na primátorov krajských miest vo voľbách do orgánov samospráv.

Trenčín 31. októbra (TASR) – Jediným straníckym kandidátom na post primátora Trenčína je 41-ročný Martin Žáčik. Konateľ spoločnosti zaoberajúcej sa predajom športových potrieb a revíziami športových zariadení kandiduje za Ľudovú stranu – Naše Slovensko. V prípade zvolenia by chcel Trenčín zatraktívniť pre turistov a prilákať investorov. V Trenčíne nechce iných vojakov, ako slovenských.

Spomedzi pätice kandidátov na primátora Trenčína ste verejnosti asi najmenej známy. Prečo ste sa rozhodli kandidovať a čím chcete Trenčanov osloviť?

Žijem v Trenčíne od narodenia a poznám v našom meste veľa ľudí. Rozprávame sa o problémoch v meste a vidím, že Trenčania sú už zúfalí, ako sa stará a staralo terajšie aj minulé vedenie mesta o občanov, a to chcem v Trenčíne zmeniť. Preto som vstúpil do Ľudovej strany – Naše Slovensko, s ktorej programom sa plne stotožňujem. Ďakujem strane, že mi dala dôveru a nominovala ma aj s mojím programom do týchto volieb.

Čo považujete za najväčší problém, prípadne problémy Trenčína a ako by ste ich v prípade zvolenia za primátora chceli riešiť?

Hlavný problém je starostlivosť primátora o obyvateľov mesta. Štyri roky sa len vyhovára na dlh mesta po jeho predchodcovi a prestal sa starať o obyčajných ľudí. Pred voľbami terajší primátor sľuboval, že nezostaneme bez plavárne, ale realita je taká, že krajské mesto nemá plaváreň. Mesto bolo kedysi najkrajšie na Slovensku a teraz chátra, ulice a zeleň sú zanedbané, jednoducho Trenčín umiera. A to sa musí zmeniť!


Kandidujete na primátora mesta, kde je veliteľstvo pozemných síl a veliteľstvo síl výcviku a podpory Ozbrojených síl SR – armády, ktorá je súčasťou NATO. V profile strany, za ktorú kandidujete, sa však uvádza že Ľudová strana - Naše Slovensko je za vystúpenie z NATO. Ako sa chcete v prípade zvolenia vyrovnať s touto disproporciou?

Samozrejme, že som odporca NATO a nechcem, aby Slovenská republika bola v tomto zločineckom zoskupení! Je však jasné, že pokiaľ by som bol primátorom, z jeho pozície nemôžem tento problém vyriešiť. Akurát môžem sľúbiť, že ako primátor by som v rámci mojich možností bojoval proti tomu, aby sa v Trenčíne zdržovala iná armáda, ako Ozbrojené sily Slovenskej republiky.


Jedným z trenčianskych problémov končiaceho sa volebného obdobia bol permanentný "boj" primátora s poslaneckým zborom. Trúfate si v prípade zvolenia nájsť spoločnú reč s poslancami mestského zastupiteľstva?

Ja som pripravený komunikovať a spolupracovať pri vedení mesta s každým poslancom, pokiaľ to bude viesť k dobru a prospechu Trenčanov, ale určite odmietam podporovanie osôb alebo lobistických skupín, ktoré sú zamerané len na vlastné obohatenie.

V čom vidíte najväčší skrytý potenciál Trenčína a ako by ste ho v prípade zvolenia za primátora chceli prebudiť?

Hlavnou devízou Trenčína je jeho geografická poloha, a to treba využiť na podporu zamestnanosti a prilákanie investorov. Investorom je však potrebné vytvoriť zvýhodnené podmienky, aby do mesta prišli. Trenčín je zaujímavý pre turistov, ale tiež sa musí zmeniť prístup mesta o ich starostlivosť, aby turisti z Trenčína neodchádzali sklamaní.

Mesto Trenčín spolu s Trenčianskym samosprávnym krajom chce v najbližšom programovom období čerpať milióny eur z eurofondov. Nemyslíte si, že euroskeptické zameranie strany, za ktorú kandidujete, je v rozpore so zámerom čerpať peniaze z Európskej únie?

Bohužiaľ, náš štát prispieva do eurofondov, z čoho vzniká situácia, že o slovenských peniazoch, ktoré pošlú Slováci do Bruselu, nerozhodujeme my, ale Brusel! Tak tu nie je iná možnosť, ako ich čerpať, veď sú to naše vlastné peniaze. Pokiaľ bude Slovensko prispievať do eurofondov, tak počítam s ich využívaním.

Čo bude najdôležitejšie vo vašej agende hneď po nástupe, keby ste sa dostali na post primátora?

Kontrola hospodárenia terajšieho vedenia mesta s mestskými financiami a zverejnenie právneho auditu jeho predchodcu, ktorý sľuboval terajší primátor vo svojej predvolebnej kampani v roku 2010 a neurobil to. Pokiaľ sa zistia nejaké pochybenia, alebo dokonca podvody a tunelovanie mestských peňazí alebo majetku, začne sa to okamžite riešiť podaním trestného oznámenia.


Aké predpokladáte náklady na vašu volebnú kampaň a kto ich bude hradiť?

Moje náklady sa pohybujú v desiatkach eur a hradím si ich z vlastných zdrojov. Ja ani naša strana nemáme milióny na kampaň, akými disponujú iné strany a takzvaný nezávislí kandidáti s podporou politických strán a firiem.

Galéria kandidátov na primátora Trenčína: