Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Košický kraj

FOTO: Banícke múzeum otvorilo Expozíciu baníctva a hutníctva Gemera

Novú Expozíciu baníctva a hutníctva Gemera slávnostne otvorili 2. mája 2018 v Baníckom múzeu v Rožňave. Foto: TASR Milan Kapusta

Pri príprave expozície si autori kládli za cieľ osloviť čo najširší okruh návštevníkov od detí v predškolskom veku až po seniorov.

Rožňava 2. mája (TASR) – V areáli Zážitkového centra Sentinel Baníckeho múzea v Rožňave v stredu otvorili novú Expozíciu baníctva a hutníctva Gemera. Pre verejnosť bude prístupná od štvrtka 3. mája.

"Zážitkové centrum je výnimočné v tom, že sa snaží formou modernej a interaktívnej prezentácie témy baníctva a hutníctva prezentovať témy a cenné zbierkové predmety z regiónu Gemer týkajúce sa histórie baníctva a hutníctva na tomto území. Jej snahou je byť modernou expozíciou, ktorá by mala spĺňať náročnosť alebo podmienky 21. storočia z pohľadu návštevníka," uviedol pre TASR riaditeľ Baníckeho múzea v Rožňave, kultúrneho zariadenia Košického samosprávneho kraja Pavol Lackanič.

Novú Expozíciu baníctva a hutníctva Gemera slávnostne otvorili 2. mája 2018 v Baníckom múzeu v Rožňave. Na snímke časť expozície venovanej banskému meračstvu.
Foto: TASR Milan Kapusta


"Prezentovanie kultúrnych a historických hodnôt v súčasnosti prechádza dynamickými zmenami, prestávajú byť len doplnkovými službami v jednotlivých turistických oblastiach, ale svojou jedinečnosťou a komplexnosťou poskytovaných služieb sa sami stávajú turistickými destináciami," poukazuje Jaroslava Neubauerová, autorka expozície a kurátorka baníctva a hutníctva Baníckeho múzea v Rožňave, na dôležitosť zmien aj v múzejnej prezentácii. Návštevníci múzea sa môžu tešiť na viacero diorám s interaktívnymi prvkami ako napríklad výťahová kabína, do ktorej je možné vstúpiť.

Novú Expozíciu baníctva a hutníctva Gemera slávnostne otvorili 2. mája 2018 v Baníckom múzeu v Rožňave. Na snímke limonit druh železnej rudy z kolekcie minerálov a hornín.
Foto: TASR Milan Kapusta


Pomocou geologických a archeologických zbierok autori vyzdvihujú bohatosť a pestrosť nerastných surovín v oblasti Gemera. Ich snahou bolo zmapovať a prezentovať nielen spôsob dobývania a spracovania nerastov, ale nezabudli ani na rozvoj výroby, vývoj kultúry a každodenný život samotných baníkov, ktoré sú neoddeliteľnou súčasťou hlavného motívu expozície.

Pri príprave expozície si autori kládli za cieľ osloviť čo najširší okruh návštevníkov od detí v predškolskom veku až po seniorov. Majú ambíciu ňou prilákať a uspokojiť potreby doplnenia informácií a využitia voľného času aj tých návštevníkov, ktorí primárne múzeá nevyhľadávajú.

Individuálni návštevníci majú možnosť vidieť Expozíciu Baníctva a hutníctva Gemera ako aj ďalšie expozície Zážitkového centra Sentinel s odborným výkladom pracovníkov múzea v rámci hodinových vstupov, pre vopred nahlásené organizované skupiny aj mimo týchto hodín.